Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Orkanen Delta på väg mot fastlandet

Orkanen Delta växer i styrka – väntas slå hårt mot Mexiko

Publicerad

Orkanen Delta som är på väg in mot USA blir allt starkare och kan inom det närmaste dygnet växa till en kategori 4-orkan, enligt National Hurricane Center (NHC), rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Stormen bedöms orsaka miljardskador och väntas nå USA:s kust senare i veckan mellan delstaterna Louisiana och Florida.

Orkanen Delta blir allt mer intensiv runt de karibiska öarna. Delta är på väg att nå Yucatanhalvön i Mexiko där den kan nå en kategori 4 på den så kallade Saffir Simpson skalan. Även Kubas kust och Mexikanska golfen väntas drabbas hårt.

– Det är en mycket kraftig orkan, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Kategori 4 är den näst högsta nivån på den femgradiga Saffir Simpson-skalan.

-  Det kan innebära vindar som når upp mot mellan 58 och 70 meter per sekund. I kategori fem är det 70 meter per sekund och uppåt, säger Nitzan Cohen.

Yucatan drabbas hårt

I staden Cancun som är belägen på Yucatánhalvön i Mexiko som väntas drabbas hårt av orkanen har många hotell fått evakueras. Enligt NHC fortsätter Delta att växa i styrka.

– Det kommer framför allt att vara Yucataádelarna som kommer att få problem, sen kommer det att vara en trea eller kanske en fyra vid mexikanska golfen. Men Yucatán kommer att drabbas hårt av det här, säger Nitzan Cohen.

Senare i veckan väntas orkanen nå USA:s kust någonstans mellan delstaterna Louisiana och Florida.

Går över till grekiska alfabetet

Slutet på orkansäsongen närmar sig och för första gången sedan 2005 har det stormat så mycket att Meteorologiska världsorganisationen fått slut på bokstäver i alfabetet. Nu har man istället gått över till det grekiska alfabetet.

Men trots mängden har orkansäsongen inte haft särskilt många kraftiga oväder, förklarar Nitzan Cohen.

– 2017 hade vi till exempel en väldigt aktiv säsong och den hade flera kraftiga oväder över Atlanten som vållade enorm skada. Det här året har haft kvantitet men det har inte varit så otroligt kraftiga orkaner utan de har bara varit många, säger Nitzan Cohen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer