Orkanen Laura drar in vid USA:s sydkust. Foto: AP/Reuters/TT

Miljontals påverkade av orkanen Laura

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals påverkas när orkanen Laura nu härjar vid USA:s sydkust. Redan efter någon timme kom rapporter om att tiotusentals personer blivit strömlösa. Vissa är även strandsatta, utan möjlighet att få hjälp.

Tre personer har nu bekräftats döda i delstaten Louisiana, rapporterar CNN.

– Den är nu en av de tio värsta orkaner som har drabbat USA:s fastland, säger Tom Sater, meteorolog på CNN.

Den tropiska stormen Laura växlade upp till orkanstyrka under tisdagen och drog under torsdagsmorgonen svensk tid in över land – ett stort hot främst mot delstaterna Texas och Louisiana.

Under onsdagen hade Laura ökat 70 procent i styrka på 24 timmar. Orkanen drog sedan fram med en vindstyrka på 70 meter per sekund i medelvind och strax över 80 i vindbyar – vilket är strax under vad som klassas som en orkan av kategori 5, den högsta på skalan. Vid 12-tiden hade den försvagats och nedgraderats till en orkan av kategori 2, skriver CNN.

Tre döda i Louisiana

Laura kom in starkare än Katrina, orkanen som 2005 lade stora delar av New Orleans under vatten och orsakade över 1 200 människors död.

På torsdagen rapporterades tre dödsfall i Louisiana till följd av orkanen, rapporterar CNN.

Orkancentret NHC varnar för extrem blåst och översvämningar i sydvästra Louisiana. Under torsdagsmorgonen svensk tid kom uppgifter om en skyskrapa i Lake Charles, Louisiana, där alla fönsterrutor krossades – skärvorna flygandes i luften.

Men även de stora massor av havsvatten i form av stormflod som väller fram utgör en stor risk – och skapar förstörelse vars effekter blir långvariga. El- och vattenförsörjningen kan påverkas, och områden kan bli obeboeliga i månader framåt.

Missisippifloden rinner baklänges

Ovädret har fått Mississippifloden att börja rinna baklänges, rapporterar The Weather Channel.

20 miljoner kan komma att påverkas av Laura och obligatoriska evakueringsordrar har utfärdats på flera håll, bland annat i Galveston och Port Arthur i Texas, skriver CBS News. Över en halv miljon människor har uppmanats att evakuera omedelbart.

Strandsatta kan inte räddas

I Lake Charles, Louisiana kom flera samtal in till den lokala polisen tidigt på torsdagsförmiddagen från folk i behov av hjälp. Men möjligheterna för polisen att hjälpa till i nuläget är obefintliga.

Man hoppas kunna nå de strandsatta senare under torsdagen – men blockerade vägar och översvämning kommer fördröja och försvåra insatsen.

Lauras framfart med stora översvämningar som följd i i Dominikanska Republiken och Haiti orsakade minst 24 människors död.  Dessutom blev över en miljon människor utan el och flera hus har totalförstörts.

Fakta: Tidigare orkaner i USA

Orkanen Andrew var en tropisk cyklon som orsakade enorma skador på Bahamas, i södra Florida och Louisiana 1992. Vindmätarna blåste sönder, så det finns ingen exakt mätning av de högsta vindhastigheterna. Andrew var länge den dyraste naturkatastrof som drabbat USA – fram till Katrina 2005.

Katrina är den tropiska cyklon som orsakat mest förödelse i USA:s historia. Katrina nådde kategori 5, den högsta nivån, den 28 augusti 2005. De höga vindhastigheterna orsakade kraftiga vågor som översvämmade enorma områden. Totalt omkom minst 1 200 människor, främst i New Orleans som översvämmades till 75 procent.

2012 orsakade orkanen Sandy enorma skador längs USA:s östkust samt på Kuba och Haiti. Bara i New York orsakade Sandy skador till ett värde av 42 miljarder dollar. Sandy dödade minst 59 människor i Karibien och 110 i USA.

Orkansäsongen 2017 var särskilt svår. I augusti slog Harvey slog till mot den amerikanska södern. Mer än 70 människor miste livet och regnmängderna ledde till att vatten- och avloppssystem slogs ut.

Månaden efter drog orkanen Irma in över sydligaste Florida med vindar på upp till 60 meter per sekund. 72 människor dog. Kort därefter drabbades Puerto Rico av orkanen Maria, där över 3 000 beräknas ha omkommit och stora delar av infrastrukturen slogs ut.

I september samma år evakuerades över 15 000 människor till nödbostäder när ovädret Florence drog in över North och South Carolina. Minst 35 människor omkom.

Källor: National hurricane center med flera

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.