Anställda vid en restaurang i Homosassa, Florida, förbereder sig för orkanen Michael genom att placera ut sandsäckar som de hoppas ska kunna skydda deras arbetsplats. Foto: TT / AP Photo / Chris O'Meara

Orkanen Michael ökar i styrka – till en fyra på den femgradiga skalan

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Michael har nått delar av Floridas kust och befaras få förödande konsekvenser. Nyligen uppgraderades ovädret till livshotande klass fyra av fem. Ett så kraftigt oväder har aldrig drabbat västra Florida och kan bli årets starkaste orkan i USA, uppger CNN.

Under onsdagen uppdaterades orkanen Michael från klass tre till fyra på en femgradig skala. Den starka orkanen har nu börjat dra in över regionen Panhandle i Florida och befaras bli den värsta stormen i regionens historia, samt den starkaste stormen i USA i år, uppger CNN:s meteorolog Michael Guy. 

Endast tre orkaner med klass 3 eller högre har slagit till mot Panhandle sedan 1950-talet: Eloise år 1975, Opal år 1995 och Dennis år 2005.

Vindarna driver upp havsnivån vilket tillsammans med regn kan orsaka översvämningar. När orkanen senare drar vidare mot nordöst mot South Carolina och de områden som nyligen drabbades av orkanen Florance, kommer Michael att försvagas enligt prognoserna.

Uppmanas evakuera

Larry Couch, räddningschef för Panama City Beach vid Floridas kust, uppmanar alla invånare att evakuera.

– Om de bestämmer sig för att stanna kommer det till slut bli så att vi inte kan nå dem, säger han.

– Vi kommer att avsluta insatserna vid någon tidpunkt och när vi gör det står de ensamma.

Myndighetsprognoserna för delstatshuvudstaden Tallahassee med omgivning, i Floridas nordvästra hörn, varnar för en ”potentiellt katastrofal” utveckling.

Enligt varningen kan orkanen orsaka stora strömavbrott, översvämningar, träd som faller på vägar och människor, skador på bebyggelse och en och annan tornado.

Trump har utfärdat formellt nödläge

Floridas guvernör Rick Scott har varnat för en ”monstruös storm” som innebär livsfara och uppmanat delstatsborna att förbereda sig.

President Donald Trump har utfärdat ett formellt nödläge för Florida, vilket frigör federala resurser till räddningsinsatser.

Michael har redan krävt minst ett tiotal liv i Centralamerika. Oljeplattformar har evakuerats i Mexikanska golfen och utvinningen av olja och gas har skruvats ned.

Michael kommer enligt prognoserna fortsätta i nordostlig riktning och passera bland annat trakter i North och South Carolina som drabbades av orkanen Florence i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.