En boende inspekterar skadorna efter att orkanen Hanna dragit in över Texas, USA. Foto: TT

Orkanen Hanna nedgraderas – ytterligare oväder närmar sig Hawaii

Uppdaterad
Publicerad

Tre oväder drabbar nu USA på kort tid. Ett härjar redan i Texas, med stora regnmängder som följd, medan invånarna på Hawaii väntar på att ytterligare ett ska drabba ögruppen.

Orkanen Douglas har blåst så kraftigt som 58 meter per sekund under sin färd över Stilla havet, men väntas avta i styrka innan den drar in över Hawaii, rapporterar CBS News. Meteorologer varnar dock för vindbyar på över 33 meter per sekund och kraftig nederbörd fram till måndag.

Guvernören på Hawaii har utlyst nödläge i delstaten och lokala myndigheterna uppmanar invånarna att stanna hemma om möjligt, eftersom tillgången till skyddsutrymmen är begränsad.

”Långtifrån över”

Samtidigt drabbar ovädret Hanna delstaten Texas.

Ovädret var tidigare en kategori 1-orkan, vilket innebär kraftiga vindar på över 40 meter per sekund, men i samband med att det drog in över land under söndagen sjönk intensiteten. Numera betraktas vädersystemet som en tropisk storm.

Men även om vindarna mojnat något väntas regnmängderna bli omfattande, på sina håll uppemot 46 centimeter. Från Cameron County, precis vid gränsen till Mexiko, kommer redan rapporter om över 20 centimeter regn.

– Det här är långtifrån över. Vi väntar oss fortfarande extrema översvämningar, säger Chris Birchfield vid den nationella vädertjänsten, NWS, enligt AP.

Orkansäsong i Atlanten

Det tredje ovädret Gonzalo rör sig mot södra Karibien och en tropisk stormvarning har gått ut till Barbados, Saint Vincent och Grenadinerna samt Saint Lucia. Vindbyarna är svagare än dem som Hanna och Douglas för med sig men väntas orsaka häftiga regn och översvämningar.

Mellan juni och november är det orkansäsong i Atlanten. I snitt producerar en säsong ett tiotal tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir orkaner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.