Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett kraftigt skyfall under onsdagen fick delar av New Orleans att svämma över. Foto: Ellen Gerstein/Reuters/TT

Orkan på väg mot USA:s sydkust – militären kallas in

Uppdaterad
Publicerad

Undantagstillstånd har utfärdats i den amerikanska delstaten Louisiana, sedan en kraftig storm dragit in över USA:s sydkust. På onsdagen slog massor av regn ut trafiken i New Orleans. Och på fredag väntas vindarna nå orkanstyrka.

Hårda vindar och intensiva skyfall har lamslagit stora delar av Louisiana de senaste dagarna, då ett kraftigt oväder kommit in från Mexikanska golfen.

På onsdagsmorgonen föll stora mängder regn, vilket fick New Orleans gator att fyllas med vatten upp till en meter på vissa ställen, rapporterar AP. Mer oväder är på väg. Närmare helgen ser läget ut att förvärras med fortsatt kraftiga skyfall och orkanvarning under fredagen. Amerikanska meteorologer befarar att 300 millimeter regn kan falla fram till måndag.

Invånare uppmanas att hamstra

Det har fått guvernören i Louisiana, John Bel Edwards, att införa undantagstillstånd. Han har bland annat bett militären att vara utpositionerad runt om i delstaten i fordon som kan köra i högvatten för att bistå allmänheten med hjälp vid eventuella nödsituationer.

– Hela Louisianas kust är hotad av denna storm, säger Edwards till AP.

Myndigheterna oroas även över att vattennivån i Mississippifloden ska stiga så pass mycket att vattnet rinner över fördämningarna som skyddar New Orleans stadskärna.

Invånarna i staden uppmanas nu att hamstra mat och förnödenheter för minst tre dagar framåt och hålla dagvattenbrunnar och vägdiken fria så att vattenmassor snabbt kan rinna undan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer