Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Brasilien har ungdomar ner till 16 år rösträtt och många unga oroar sig över den våg av falska nyheter och desinformation som kan komma att påverka valresultatet. Foto: SVT

Oro för desinformation bland unga i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Unga väljare i Brasilien är oroade att fake news ska påverka resultatet i söndagens presidentval. I klipp som sprids på nätet påstår anhängare till den sittande presidenten Jair Bolsonaro bland annat att valurnorna manipulerats.

– Det skrämmer mig mycket, säger förstagångsväljaren Maria Esther de Castro till SVT.

Det var i samband med presidentvalet 2018 som en debatt om desinformation blossade upp. Det sas att Brasilien blivit en ”hotspot” för fake news. 90 procent av de unga väljarna säger sig nu vara oroade för att desinformationskampanjer och falska nyheter kan komma att påverka utgången i det kommande valet.

– Falska nyheter känns riktigt farliga med tanke på det här hatiska klimatet, säger första gångsväljaren Maria Esther de Castro till SVT:s reporter Tigran Feiler på plats i Brasilien.

Historiskt val

I Brasilien får man rösta från 16 års ålder. Två miljoner ungdomar mellan 16 och 18 år har registrerat sig för att rösta i söndagens val, vilket är nästan 50 procent mer än 2018.

Söndagens val har beskrivits som ett av de tyngsta i landets historia. Det står mellan två politiker som dominerat Brasilien de senaste åren: socialisten och förre presidenten Lula da Silva och den omtalade, nuvarande presidenten Jair Bolsonaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.