Oro för ivorianska barns situation

Uppdaterad
Publicerad

I Elfenbenskusten sker nu vad som enligt FN kan vara brott mot mänskligheten och den trygga vardagen är långt borta, särskilt för barn.

-Vi ser med oro på utvecklingen, säger Eva Molt på Rädda Barnen till TT.

Laurent Gbagbo förlorade presidentvalet i november, men vägrar envist att lämna ifrån sig makten till den internationellt erkände vinnaren Alassane Ouattara. Säkerhetsläget i landet förvärras snabbt.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Navi Pillay sade i fredags att rapporter nått FN om två massgravar, men att uppgifterna inte gått att bekräfta då människorättsutredare nekats tillträde till platserna.

Barn på flykt

Enligt FN har grova övergrepp begåtts efter valet, förbrytelser som kan utgöra brott mot mänskligheten. Pillay har upplyst nyckelfigurer i konflikten om att de kommer att hållas ansvariga.

Även hjälporganisationer förbereder sig för kristider.

-Situationen i Elfenbenskusten är klart oroväckande. Redan nu har över 20.000 flytt in i Liberia och vi vet att hälften av dem normalt sett är barn, säger Eva Molt, som är regional programchef på Rädda Barnens kontor i Dakar i Senegal och var ansvarig för verksamheten i Elfenbenskusten 2003-2006.

Organisationen arbetar förebyggande med att utbilda befolkningen, däribland militärer, om barns utsatthet i konflikter.

Rekryteras som soldater

Farorna för barn i konfliktsituationer är att de kommer ifrån sina föräldrar, utsätts för övergrepp och kan bli rekryterade in i väpnade grupperingar.

I Västafrikas turbulenta förflutna har det varit vanligt med barnsoldater.

Under tiden efter militärkuppen i Elfenbenskusten 2002 kunde man exempelvis se barn bemanna vägspärrar. Läget nuförtiden är mycket bättre, enligt Molt.

-Men det är inte säkert att det så kommer att förbli om krisen fortsätter.

Bland annat har Charles Blé Goudé, Elfenbenskustens ungdomsminister och grundare av Unga patrioter-rebellerna som är allierade med Gbagbo, hetsat unga i huvudstaden Abidjan att innan årets slut storma Ouattaras högkvarter i hotellet Golf, där han skyddas av FN-styrkor.

Hoten flyger

Överhuvudtaget är det lätt för olika politiska falanger att använda sig av den unga arbetslösa massan, konstaterar Molt.

Hotet om våld på nyårsaftonen fick Ouattara att leverera ett ultimatum till Gbagbo att lämna landet före tolvslaget, men denne svarade i ett tal till nationen att han inte tänkt böja sig för sådana krav.

Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas har beslutat att gå in militärt i Elfenbenskusten om alla politiska förhandlingar skulle misslyckas, endast som en allra sista utväg.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.