Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oro för recession präglar G7-mötet

Oro för recession präglar G7-mötet

Uppdaterad
Publicerad

Den ökade protektionismen utmålas som ett allvarligt hot mot världsekonomin vid G7-mötet i Frankrike. Enligt värdlandets president Emmanuel Macron behöver Europa genomföra åtgärder för att få en nystart i ekonomin.

Macron bjöd sin amerikanske motpart Donald Trump på en oplanerad lunch på Hotel du Palais i Biarritz inför G7-mötet i vad som sågs som ett försök att minska spänningarna mellan länderna och få en bra start på mötet. Trump hade bara dagen innan återupprepat hotet om att införa tullar på franska viner, som motåtgärd till att Frankrike lagstiftat om en digitalskatt för amerikanska it-företag som Google och Facebook.

Till journalister sade Macron att Trump är ”en väldigt speciell gäst” och att de skulle diskutera en rad internationella frågor, bland annat det omstridda kärnenergiavtalet med Iran.

Varnar för recession

Men G7-mötet överskuggas av en ökad protektionism i världen och införandet av handelstullar. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk varnade för att Trumps upptrappade handelskonflikt med Kina och Europa skulle kunna leda till en global nedgång i ekonomin.

– Handelskrig leder till recession medan handelsavtal stärker ekonomin, sade han.

Macron sade att hans mål var att övertyga deltagarna på mötet om att alla förlorar på handelsoron. Han lovade att arbeta för en återhämtning av ekonomin och efterlyste bland annat skattesänkningar för att få igång ekonomin.

– Särskilt när det gäller Europa så behöver vi nya åtgärder för att ge ekonomin en nystart, sade han.

Fler länder

Vid tredagarsmötet i Biarritz deltar de ekonomiska jättarna USA, Frankrike, Storbritannien, Japan, Tyskland, Italien och Kanada. EU deltar också i mötet liksom ledare från enskilda länder runt om i världen som Macron har bjudit in.

Storbritannien företräds av den nye brittiske premiärministern Boris Johnson. Han uttryckte sin oro för den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina när han anlände till mötet.

– De som stöder tullarna riskerar att få skulden för nedgången i den globala ekonomin. Det här är inte rätt sätt att gå fram, sade han.

Nytt format

Förra årets G7-möte i Kanada slutade i att Donald Trump lämnade mötet i vredesmod och vägrade skriva under en gemensam kommuniké. Macron har därför valt att sätta ribban lågt och ändrat formen för mötet, bland annat genom att slopa kommunikén och bjuda in företrädare från andra länder och från civilsamhället.

Trump har föreslagit att Ryssland åter ska få bli ett av länderna i gruppen, men det har avvisats av bland andra Tyskland, Frankrike och Storbritannien med anledning av Rysslands annektering av Krim 2014.

Förutom ekonomin kommer G7-mötet att handla om klimatet och åtgärder för att till exempel minska skogsbränderna i Amazonas. Kärnenergiavtalet med Iran är ett annat aktuellt och omstritt ämne. Dessutom vill Macron att ledarna för de olika länderna ska diskutera frågor kring demokrati, jämställdhet och utbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer