Regeringarna i London, Paris och Berlin är inte förvånade över Donalds Trumps beslut, men tycker det är olyckligt att USA drar sig ur Iranavtalet. Foto: AP/AFP/AP/TT

Oro i omvärlden efter Trumps Iranbeslut

Uppdaterad
Publicerad

USA:s allierade i omvärlden är inte förvånade över Donald Trumps beslut att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran. Regeringarna i Berlin, Paris och London betraktar ändå den amerikanske presidentens val som både olyckligt och obegripligt, och ska nu diskutera med Teheran.

– Det var inte särskilt förvånande, eftersom vi haft en nära dialog de senaste dagarna. Trots det kan vi inte begripa beslutet, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas i det tv-sända nyhetsmagasinet Tagesthemen.

Maas betonar vikten av att Europa talar med gemensam röst om det globala kärnenergiavtalet, och påminner om att USA varit med och förhandlat fram den överenskommelse som man nu lämnar.

– Utan något avtal alls finns ingenting kvar av det som hindrat Iran från att tillverka kärnvapen. Det är entydigt sämre. Jag vet inte heller riktigt vad USA har tänkt sig i stället, fortsätter han.

Johnson: ”Beklagar djupt”

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson beklagar Trumps beslut djupt, skriver han i ett inlägg på Twitter.

”Storbritannien är fortsatt fast troget JCPOA (Iranavtalet) och kommer att jobba tillsammans med våra E3-partner och övriga parter för att upprätthålla avtalet”, skriver han, syftande på Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

På måndag ska de franska, brittiska och tyska utrikesministrarna träffa företrädare för Iran, enligt franska regeringen. I ett gemensamt uttalande vädjar ledarna för de tre länderna till USA att inte undergräva de övriga avtalsparternas möjligheter att fullfölja sina åtaganden.

”Vi uppmanar USA att säkerställa att strukturerna i JCPOA kan bestå, och att avstå från åtgärder som hindrar dess fulla implementering för alla andra parter”, skriver Emmanuel Macron, Theresa May och Angela Merkel.

Moskva: ”Djupt besviken”

Även i Moskva är man bekymrad.

Ryska regeringen är ”djupt besviken på USA:s president Donald Trumps beslut att ensidigt vägra fullfölja sina förpliktelser enligt JCPOA”, skriver utrikesdepartementet i Moskva i ett uttalande.

Från Israel och Saudiarabien kommer däremot stöd för Trumps linje.

– Israel stödjer till fullo president Trumps djärva beslut i dag att vända ryggen till det katastrofala kärnenergiavtalet med terroristregimen i Teheran, säger den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Kungariket stödjer och välkomnar de steg mot att dra sig ur kärnenergiavtalet som den amerikanske presidenten tillkännagivit”, skriver utrikesdepartementet i Riyadh i ett uttalande.

”Avveckla omedelbart”

I Europa växer samtidigt oron för att amerikanska sanktioner ska drabba europeiska företag verksamma i Iran. Farhågan underblåses av USA:s nytillträdde ambassadör i Berlin, Richard Grenell, som i ett inlägg på Twitter råder värdnationens näringsliv att ta ned skylten i Iran.

”Tyska företag som gör affärer i Iran borde avveckla verksamheten omedelbart”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.