I april greps en man i Sarajevo, misstänkt för att ha rest till Syrien och ha kontakt med bosniska IS-sympatisörer. Nu växer oron att terrorgruppen ska få ordentligt fäste i landet. Foto: TT

Oro över IS-fäste på Balkan

Uppdaterad
Publicerad

Terrorrörelsen IS ska ha etablerat ett fäste i Bosnien-Hercegovina, och unga bosniaker har de senaste åren åkt till krigets Syrien.

– Enligt landets polis rör det sig om cirka 300 individer som anslutit sig till IS, säger freds- och konfliktforskaren Roland Kostic.

Enligt brittiska tidningen Sunday Mirror har ett flertal IS-medlemmar köpt mark i området där individer ska ha tränats för kriget i Syrien. På tidningens bilder syns Islamiska statens (IS) svarta flagga vaja i byar i bosniska skogar ungefär 10 mil från huvudstaden Sarajevo.

Roland Kostic, freds- och konfliktforskare verksam vid Hugo Valentin-centrum, Uppsala Universitet, menar att extremistiska strömningar av islam har etablerats främst i de inre rurala regionerna av Bosnien-Hercegovina sedan en tid tillbaka.

– Det är främst unga bosniaker som ansluter sig till terrornätverk, säger Roland Kostic.

Stor del sunnimuslimer

Landet har tre stora folkgrupper, varav en är bosniaker som till stor del är moderata sunnimuslimer. En anledning till att landet ser unga bosniaker radikaliseras menar Roland Kostic är att Saudiarabien sedan kriget på 90-talet varit närvarande i landet genom finansiering av moskéer. Genom dessa har de även spridit wahabbismen, en fundamentalistisk inriktning inom sunniislam.

Fundamentalistiska församlingar har enligt The Guardian växt fram i distrikten Gornja Maoca, Osve och Dubnica medan radikala moskéer, ofta finansierade från just Gulfländerna, uppstått i Sarajevo, Zenica och Tuzla.

I en rapport från 2013 skriver organisationen International Crisis Group om hur allt fler olika små islamistiska rörelser etablerat sig i samhällets marginaler.

Protester mot radikalister

Enligt Roland Kostic har många lokala imamer i Bosnien-Hercegovina protesterat de senaste åren mot de radikala predikanternas tolkningar av islam, men utan att få gehör.

I juni släppte IS en video där redan rekryterade bosniakiska jihadister uppmanar sina landsmän att följa deras exempel och ansluta sig till deras strid i Syrien.

Enligt en färsk rapport från den NATO-vänliga organisationen Atlantic Initiative i Sarajevo, reste drygt 200 personer från Bosnien till Syrien mellan december 2012 och 2014. I början av 2015 hade ett femtiotal av dessa individer återvänt till hemlandet.

Kristina Jozic, som jobbar för den bosniska säkerhetstjänsten Sipa, säger till tidningen Sunday Mirror att de återvändande IS-sympatisörerna utgör ett hot.

– Det är svårt att veta hur mycket säkerhetstjänsten vet om fenomenet, men jag tror att de har mer information om läget än vad de ger sken av, säger Roland Kostic.

Politiskt dödläge sedan kriget

Bosnien-Hercegovina lider av världens högsta ungdomsarbetslöshet och det har rått politiskt dödläge ända sedan kriget för drygt 20 år sedan. Samhället är lovligt byte för hjärntvätt och uppvigling från exempelvis jihadister, varnar forskarna bakom rapporten från Atlantic Intitiative.

Men Roland Kostic är inte i nuläget inte orolig över läget eftersom det fortfarande rör sig om relativt få individer.

Däremot betonar han att Balkan är en särskilt känslig region med tanke på historien.

– Det skulle räcka med en stor terrorattack för att de etniska motsättningarna skulle öka i landet. Krigets sår har ännu inte läkt, säger Roland Kostic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.