Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen sprejar tårgas mot demonstranterna utanför parlamentsbyggnaden i Tbilisi. Foto: Reuters

Kritiserat lagförslag skapar stora protester i Georgien

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter i Georgien har kastat bensinbomber och sten mot polisen. Orsaken till protesterna är ett lagförslag som kan tvinga organisationer som mottar utländsk finansiering att registrera sig som ”utländska agenter”.

Polisen i huvudstaden Tbilisi använde vattenkanoner och tårgas för att försöka skingra tusentals demonstranter, som fruktar att lagförslaget kan skada Georgiens hopp om medlemskap i EU.

Lagen, som har stöd av det styrande Georgian Dream-partiet, skulle kräva att alla organisationer som får mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet ska registrera sig som ”utländska agenter” eller dömas till betydande böter. Lagförslaget har passerat sin första parlamentariska behandling, rapporterar georgiska medier.

Kritiker har sagt att det påminner om en lag från 2012 i Ryssland, som sedan dess använts för att motverka oliktänkande, skriver Reuters.

En stor folkmassa syns på bilder från Georgien. Foto: ZURAB KURTSIKIDZE/EPA/TT

Presidenten mot förslaget

Georgiens president Salomé Zurabisjvili, som vill lägga in sitt veto mot lagen om den godkänns vidare, sa att hon står sida vid sida med demonstranterna.

– Ni representerar ett fritt Georgien, ett Georgien som ser sin framtid i väst, och som inte låter någon ta denna framtid från oss, sa hon i ett meddelande inspelat i USA, där hon är på ett officiellt besök.

– Ingen behöver den här lagen ... alla som har röstat för den här lagen har brutit mot konstitutionen, tillade hon.

Parlamentet kan dock åsidosätta hennes veto.

Två av flera demonstranter som begett sig ut på gatorna. Foto: Nicolo Vincenzo Malvestuto/AP/TT

Starka protester

Minst tre bensinbomber, samt stenar, kastades mot polisen utanför parlamentet på tisdagen. Människor som drabbats av polisens tårgas behandlades på trappan utanför parlamentsbyggnaden.

– Jag kom hit för att jag vet att mitt land tillhör Europa, men min regering förstår inte det, säger den 30-årige demonstranten Demetre Shanshiashvili till Reuters.

– Vi är här för att skydda vårt land eftersom vi inte vill vara en del av Ryssland igen, tillade han.

Några av demonstranterna bar georgiska flaggor, EU-flaggor och amerikanska flaggor samtidigt som de ropade: ”Nej till den ryska lagen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.