Oron: Lastbilsprotesterna sprids till USA

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilsprotesten mot vaccinpass och mot Kanadas restriktioner har lamslagit huvudstaden Ottawa som utlyst undantagstillstånd.

Nu finns en oro för att de här protesterna ska sprida sig till USA.

– Det har kommit uppgifter till säkerhetsmyndigheten här i USA att det planeras en aktion under Super bowl på söndag, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg på plats vid gränsen.

Demonstranterna har bland annat blockerat Ambassador Bridge, en viktig bro mellan USA och Kanada. Bron står för en fjärdedel av handeln mellan länderna och bilföretaget Ford har tvingats stänga en av sina fabriker.

– Om konflikten drar ut på tiden och fortsätter, då riskerar det att störa ekonomin på riktigt. Det är ett känsligt läge där många företag börjar återhämta sig efter pandemin, säger Stefan Åsberg i Morgonstudion.

Lastbilsprotesterna i Kanada

Proteströrelsen som kallar sig ”Frihetskonvojen” fick sin början i januari sedan krav på att förarna måste vara vaccinerade mot covid-19 för att korsa gränsen till USA infördes.

Lastbilsförare anordnade en konvoj från Vancouver i väst till huvudstaden Ottawa i öst. Tusentals anhängare anslöt i Ottawa i ett allmänt missnöje med regeringens coronarestriktioner.

Den 6 februari utlystes undantagstillstånd i huvudstaden.

Proteströrelsen har även fått massiv kritik. Boende i Ottawa har klagat på trafikstörningarna, det ständiga tutandet och nedskräpningen. Flera vittnar om förolämpningar och trakasserier. Ett hundratal brott, varav ett tiotal hatbrott, utreds av polis.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.