Hundratals människor samlades utanför franska ambassaden, i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui på onsdagen, för att protestera mot rebellernas framfart i norra delen av landet. Foto: Scanpix

Oron stiger i Centralafrika

Uppdaterad
Publicerad

Oron stiger i Centralafrikanska republiken där rebeller rycker fram mot huvudstaden Bangui. USA och FN har beordrat personal att lämna landet.

FN beordrade i onsdags icke nödvändig personal och anhöriga till FN-anställda, totalt runt 200 personer, att lämna Centralafrikanska republiken.

USA uppmanade alla amerikanska medborgare att lämna landet och skickade hem en del av ambassadpersonalen från Bangui.

Uppror i Centralafrikanska republiken

En FN-talesman sade att neddragningen av personal var en försiktighetsåtgärd. Rebellernas motstridiga budskap och fortsatta offensiv verkar tyda på att de tänker inta Bangui, sade talesmannen Martin Nesirky.

Vädjar om hjälp

President Francois Bozize vädjar till USA och den tidigare kolonialmakten Frankrike om hjälp att stoppa rebellernas offensiv.

– Vi ber våra franska kusiner och USA, dessa stora makter, att hjälpa oss att trycka tillbaka rebellerna. . . att tillåta dialog i Libreville (det närliggande Gabons huvudstad) för att lösa den nuvarande krisen, sade Bozize i ett tal i huvudstaden i dag.

– Det är uteslutet att låta dem döda centralafrikaner, låta dem förstöra hus och plundra, och hålla en kniv mot våra strupar för att kräva dialog.

Militärstyrka sätts in

Samtidigt ska den regionala militärstyrkan Fomac sätta in förstärkningar för att säkra huvudstaden, meddelar befälhavaren Jean-Felix Akaga, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Fler kommer att anlända för att hjälpa till att stärka uppdraget att säkra Bangui, säger Akaga i nationell radio.

Frankrike meddelar samtidigt att man inte tänker ingripa i den forna kolonins ”interna angelägenheter”.

– Om vi är närvarande är det inte för att skydda en regim – det är för att skydda våra medborgare och våra intressen, och på inget sätt för att ingripa i ett lands interna angelägenheter, säger franske presidenten Francois Hollande.

– De dagarna är över.

Kräver nedlagda vapen

Rebellerna förnekar att de tänker inta huvudstaden, men uppmanade på onsdagen regeringsstyrkor att lägga ned sina vapen.

”Av säkerhetsskäl och för att skydda civila, anser vi det inte längre vara nödvändigt att kämpa vidare mot Bangui och skicka dit våra trupper eftersom general Francois Bozize...redan har förlorat kontrollen över landet”, meddelade rebellkoalitionen Seleka i ett uttalande.

Det var på onsdagen oklart hur långt från huvudstaden som rebellerna befann sig. Reuters hänvisar till obekräftade uppgifter om att de kan vara så nära som 7,5 mil.

Ambassad attackerades

Rebellerna inledde sin offensiv i början av december. De anklagar president Bozizes regering för att inte ha uppfyllt löften i fredsavtal om pengar och annan hjälp till rebeller som lägger ner vapnen.

Frankrike placerade ut soldater runt sin ambassad sedan den attackerats av demonstranter som krävde att den forna kolonialmakten ska hjälpa till att slå tillbaka rebellerna som redan har intagit flera viktiga städer i norra delen av landet. En del demonstranter anklagade samtidigt Frankrike för att hjälpa rebellerna.

President Bozize kom till makten 2003 efter ett kort inbördeskrig och har flera gånger förlitat sig på utländsk intervention för att avvärja hot från rebeller och spridning från oroshärdar i grannländer.

Det finns ett fåtal svenskar i landet, uppger Anna Buhré Kervefors på UD:s presstjänst för TT.

Sedan den 21 december avråder departementet från icke nödvändiga resor till Centralafrikanska republiken, med undantag för huvudstaden Bangui.

Upproret i Centralafrikanska republiken

  • 10 december: Häftiga strider bryter ut mellan rebellalliansen Seleka och regeringsarmén i den viktiga staden Ndele i den norra delen av republiken.
  • 15 december: Rebellerna intar ytterligare två städer, däribland Sibut runt tio mil från huvudstaden.
  • 18 december: Rebellerna intar garnisonstaden Bria, en central ort i diamantgruveregionen.
  • 20 december: Seleka intar Batangafo, 30 mil norr om huvudstaden.
  • 21 december: Grannlandet Tchad håller regionalt möte om krisen i republiken. Rebellerna ignorerar uppmaningen att lämna de intagna städerna och kräver i stället dialog med regeringen.
  • 22 december: Rebellerna intar ytterligare två städer i de centrala delarna av landet.
  • 23 december: Rebellerna tar över den sydliga centralorten Bambari.
  • 25 december: Utan att möta motstånd intar Seleka staden Kaga-Bandoro.
  • 26 december: Seleka uppmanar regeringstrupperna att lägga ner sina vapen.

Källa: AFP-TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppror i Centralafrikanska republiken

Mer i ämnet