Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo har utsetts till Finlands regeringssonderare. Foto: TT

Orpo vill bilda regering med Sannfinländarna

Uppdaterad
Publicerad

Samlingspartiets Petteri Orpo förhandllar med Sannfinländarna, Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna om att bilda Finlands kommande regering, rapporterar Svenska Yle.

– Vi har stora utmaningar, men med denna kombination står vi inte inför det omöjliga, säger Orpo på en pressträff.

Riksdagen har utsett Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo till regeringssonderare. De fyra partierna kommer nu att börja förhandla om ett regeringsprogram. Sonderingarna inför Finlands regeringsbildning har i princip pågått sedan valet.

– Vi har stora utmaningar, men med denna kombination står vi inte inför det omöjliga, sa Orpo under en pressträff och tillade:

– Vi använder den tid som behövs för en funktionsduglig regering i juni, med ett gott program.

Partiernas åsikter skiljer sig åt i tunga frågor om bland annat invandring, EU-medlemskap och miljö, vilket kan eda till svårigheter att regera tillsammans.

Under pressträffen nämnde Orpo ekonomin som den största utmaningen att enas kring.

Samlingspartiet behöver antingen ha med sig Sannfinländarna eller Socialdemokraterna i regeringen för att få ihop en regeringsmajoritet. Dessutom behövde Petteri Orpo stöd från ytterligare ett eller flera mindre partier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon presenteras tre centrala regeringsalternativ i Finland från 1990-talet till 2020-talet. Foto: SVT/Yle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.