Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Audun Jøsang, professor i informationssäkerhet vid Oslo universitet, förklarar varför de ryska cyberangreppen kommer just nu och varför man både skall ta dem med en nypa salt och på allvar. Foto: NRK

”Orsakerna är politiska – Stoltenberg är norrman och generalsekreterare i Nato”

Uppdaterad
Publicerad

Genom en koordinerad hackerattack mot norska hemsidor har ryska hackers stängt ner ett antal tjänster i protest mot Jens Stoltenberg och Nato, det menar Audun Jøsang, professor i informationssäkerhet vid Oslo universitet som förklarar fenomenet.

Efter att flera norska hemsidor och tjänster haft större problem under onsdagen har en rysk hackergrupp tagit på sig cyberangreppet. Man säger också att man kommer att angripa polisen och det norska migrationsverket.

– De ska inte tjäna pengar och de ska inte stjäla information. De är bara ute efter att sabotera, säger Audun Jøsang, professor i informationssäkerhet vid Oslo universitet.

– Orsaken ligger i det politiska landskapet, att Sverige och Finland har kommit överens med Nato och det skall Norge straffas för, Jens Stoltenberg är norrman och etiketten för Nato, säger han vidare.

Hör säkerhetsexperten analysera det ryska angreppet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.