Foto: Canadian institute of diversity

”OS har alltid varit lite gay”

Uppdaterad
Publicerad

OS har alltid varit lite gay. Det är åtminstone budskapet i en ny kanadensisk reklam. Reklamen ansluter sig till protesterna mot Rysslands-antigaylag som kulminerat nu inför OS.

Reklamen från Canadian institute of diversity and inclusion visar två rodelåkare, med närbilder på diverse kroppsdelar, när de gör sig redo för start. Deras höfter rör sig upprepade gånger fram och tillbaka till tonerna av ”Don´t you want me baby”.

Filmen är en av de senaste som gjorts i protest mot Rysslands officiella syn på homosexualitet. Kritiken har varit omfattande sedan den nya ryska antigay-lagen blev verklighet förra året. Lagen har lett till en än värre diskriminering av homosexuella och nu inför OS har protesterna trappats upp. Och från flera länder släpps nu olika reklamvideor till stöd för homosexuella atleter. Reklamen från Kanada slutar: ”OS har alltid varit lite gay. Låt oss kämpa för att det förblir så.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji

Mer i ämnet