Oscar och hans kollega var på jakt efter hälleflundra när den här fisken var på hugget. Foto: Jørgen Zwilgmeyer

Oscar fångade ”alien”-fisk – på 800 meters djup: ”Jäkligt udda upplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

Oscar Lundahl från Bjärred fick en minst sagt udda fångst när han begav sig ut på havet utanför Andøya i norra Norge. Efter 30 minuters ”konstant vevande” lyckades Oscar dra upp den bisarra besten.

– Jag blev ganska chockad, jag hade ingen aning om vad det var, säger Oscar till SVT Nyheter.

Det var för någon vecka sedan som fiskelyckan slog till tre gånger om när Oscar och hans vän gav sig ut på jakt efter hälleflundra i Nordnorge. För förutom att Oscar lyckades fånga två av den sällsynta hälleflundran blåkveite, så fick de även en tredje fisk, med ett minst sagt ovanligt utseende.

Stämningen på båten var chockartad:

– Det var jävligt chockerande, de två första vi drog upp var blåkveite. Det var det vi siktade in oss på, så vi var så sjukt lyckliga. Sedan såg vi att det satt något riktigt konstigt på sista kroken, säger han.

Oscar och fisken – en världsnyhet

Det ”riktigt konstiga” var en fisk som kallas långstjärt och nappade på 800 meters djup.

Bilden på Oscar Lundahl och den storögda fisken har blivit en världsnyhet och i inkorgen är det nu många internationella medier som vill få tag på honom.

– Jag har fått väldigt mycket meddelanden på telefonen som jag inte hunnit svara på.

Hur kommer det sig att så många rapporterat om den här bilden?

– Den påminner lite om en alien, sedan läste jag hur den i grekisk mytologi beskrivs ha fått sitt huvud från ett lejon och sin svans från en drake, säger han.

Nu är fisken sedan länge uppäten. Den går inte att återutsätta.

Hur smakade alien-fisken?

– Absolut smakrik och god! Köttet är vitt och påminner om havskatt i formationen, avslutar Oscar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.