Aleksandr Lukasjenkos parti tog hand om om samtliga platser i parlamentsvalet. Foto: Scanpix

”Vitryska valet var orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Det vitryska parlamentsvalet var inte ett fritt, rättvist val. Det säger valobservatörerna från Organisationen för Säkerhet och Samarbete (OSSE) på måndagen.

Valet dominerades av kandidater som är lojala den sittande preisdenten Alexandr Lukasjenko.

– Det här valet var från början orättvist, säger Matteo Mecacci,OSSE:s specielle samordnare för Vitryssland.

– Ett fritt val beror på om människor är fria att tala, att organisera sig och kandidera, och vi såg inte detta i kampanjen.

Söndagens val bojkottades av de båda stora oppositionspartierna och resulterade i ett parlament som helt och hållet består av kandidater lojala med Lukasjenko, som regerat i 18 år.

En preliminär rapport från OSSE säger att att många framstående politiker, som skulle ha kunnat spela en viktig roll i valet satt i fängelse eller var inte berättigade att ställa upp därför att de hade hamnat i kriminalregistret.

– Vi var här 2010 när några av dessa människor först greps och sattes i fängelse, tillade Mecacci. Och vi är ledsna över att konstatera att deras röster inte kunde höras i denna valrörelse.

Observatörerna har inte fått tillfälle att följa röstsammanräkningen på ett meningsfullt sätt. De har ett negativt intryck av sammanräkningen i vid ett betydande antal vallokaler, säger OSSE enligt nyhetsbyrån Reuters.

Utrikesminister Carl Bildt sammanfattar OSSE:s rapport med att valet får ”underkänt i varje tänkbar bemärkelse”.

– Det finns ju alltid förhoppningar, men de sveks ännu en gång, säger Bildt till TT i telefon från New York, där han deltar i generalförsamlingens årliga session i FN.

OSSE:s uttalande om Vitryssland finns här (på engelska).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer