Bild från när valet hölls tidigare i år. Foto: TT

”Österrike är nu officiellt en bananrepublik”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Österrikes presidentval tas om möttes av irritation, oro och glädje på sociala medier. En del tog Högsta domstolens beslut som bevis för att den österrikiska demokratin fungerar, men många var också oroliga för att högerpopulistiska Norbert Hofer kommer att vinna den här gången.

”Österrike, bli inte nervösa för när Norbert Hofer vinner blir det inte val igen förrän om 1.000 år”, tweetade satirprogrammet Heute Show kort efter att det blev känt att Österrike kommer att ta om sitt rekordjämna presidentval.

Nyvalet, som troligen kommer att hållas i september eller oktober, ger den högerpopulistiske kandidaten Norbert Hofer en ny chans att bli landets ledare, efter att han förra maj förlorade mot det gröna partiets kandidat, Alexander van der Bellen, med drygt 30.000 röster.

Det var Österrikes högsta domstol som fattade beslutet av presidentvalet skulle tas om. Enligt domstolen räknades inte röstsedlarna på rätt sätt vilket kan ha påverkat valresultatet. Inget tyder dock på att röstsedlarna ska ha manipulerats.

Rädsla och irritation

Reaktionerna på nyheten växlade mellan irritation och rädsla på sociala medier.

”Bara för att de högervridna människorna inte är nöjda med resultatet går de gråtandes till högsta domstolen för ett nyval. Österrike är en röra”, tweetade signaturen Tina Schwigi.

”I nyvalet skulle det vara trevligt om Österrike på ett tydligt sätt inte valde nazister”, skrev Keios.

”Vad gör du, Österrike” var en annan reaktion, medan flera användare uttryckte rädsla för vad som skulle hända i ett nyval och en uppretad twittrare förklarade att Österrike nu ”officiellt är en bananrepublik”.

Andra var nöjda med högsta domstolens beslut.

”En bra dag för demokratin – presidentvalet måste göras om!!!”, tycker @von_Steiner.

”Anlitade Florida”

Skojfriska amerikaner drog paralleller till sitt eget presidentval år 2000 när rösterna på vissa håll fick räknas om.

”Tydligen anlitade Österrike Florida för att hålla i valet”, skrev signaturen Wsrs1 och Geyersteven passade på att reta Storbritannien:

”Många britter är nu avundsjuka för att valet ska göras om.”

I Österrikiska medier spekuleras de om och hur brexit kommer att påverka utgången och även i sociala medier är det många som kopplar ihop nyvalet med Storbritanniens folkomröstning om EU.

”Presidentvalet kommer att upprepas i Österrike! Med den ökande osäkerheten i EU, kan den högerpopulistiska FPÖ lyckas ”, säger användaren Mekeiko.

Gigakuss skriver ”Presidentvalet i Österrike kommer att göras om och det kommer bli riktigt smutsigt som i Storbritannien.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer