Österrike – Fritzl inför rätta för mord och slavhandel

Uppdaterad
Publicerad

I 24 år höll han sin dotter Elisabeth inlåst i källaren och våldtog henne. Kvinnan födde sju barn. Nu inleds rättegången mot Josef Fritzl. SVT:s Thomas von Heijne rapporterar från Sankt Pölten i Österrike.

I åtalet skriver åklagarna att Josef Fritzl gjorde sig skyldig till mord när han valde att inte tillkalla läkare när ett nyfött barn drabbades av andnöd.

Döms Fritzl för mord får han räkna med ett fängelsestraff på 10-20 år eller livstid. Utöver mord åtals han också för ”slavhandel”. Detta motiveras med att han höll dottern Elisabeth i en slavliknande situation. Han gjorde henne beroende av honom, han krävde sex och han förfogade över henne som om hon vore hans egendom, skriver åklagarna.

Det är första gången någonsin som i det Österrike väcks åtal för slavhandel. Straffet som utdöms för detta är maximalt 20 års fängelse.

SVT:s reporter Thomas von Heijne är på plats.

Vad kommer att hända när rättegången inleds?

– Domaren bankar i bordet och sedan läses åtalspunkterna upp; mord, slaveri, olaga frihetsberövande, tvång, olaga hot och blodskam, som det heter i Österrike, alltså incest. Därefter kommer domaren att utrymma salen och alla utom den åtalade, advokater och juryns åtta personer måste lämna salen, säger Thomas von Heijne.

Kommer dottern att vittna?

– Det finns en elva timmar lång video där dottern Elisabeth Fritzl vittnar och berättar intima, personliga detaljer, fasansfulla berättelser om vad hon har varit utsatt för. När videon spelas upp, vilket kommer att dra ut över minst ett par dagar, blir alla utomstående utkastade. Även medierna. Dotterns vittnesmål mot sin far innehåller alltför många alltför personliga detaljer.

Finns det någon diskussion i Österrike om vilken roll medierna spelar?

– Ja, jag såg en intressant tv-dokumentär om Fritzl-fallet i veckan som bland annat tog upp mediernas dåliga inflytande och hur medierna arbetar för att tillfredsställa allmänhetens nyfikenhet på snaskiga berättelser. Medieuppbådet är enormt kring rättegången där det finns plats för 95 journalister. SVT har inte plats i rättegångssalen, men eftersom det blir lyckta dörrar kommer det inte att göra någon större skillnad. Vi kommer att berätta vad som har hänt, spegla stämningarna i Amstetten och bevaka rättegången utifrån förutsättningarna, säger Thomas von Heijne.

Österrike har en offentlighetsprincip och en princip om skydd för privatlivets helgd. Enligt vissa jurister skulle en rättegång som sker alltför mycket bakom lyckta dörrar kunna bryta mot offentlighetsprincipen. Om en anmälan om detta görs, och anmälare får rätt, skulle det i slutändan kunna medföra att hela rättegången förklaras ogiltig. Men dit är det långt kvar ännu.

De straffrättsexperter som Thomas von Heijne varit i kontakt med har uppfattat att Josef Fritzls advokat inte tänker göra några överklaganden om offentligheten.

– Det är kvällstidningarna här som blåser på med ”sina” experter, säger Thomas von Heijne från Österrike.

Anna Jonsson

Fakta: Jurysystem

Jurysystem av olika modeller finns, förutom i Österrike, i Storbritannien, Danmark, Norge, Belgien, bland annat. Juryns främsta uppgift är att ta ställning när det gäller bevis i skuldfrågan. Den har också betydelse för straffutdömningen.

Källa: Per Ole Träskman, professor i juridik, Lunds universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.