Österrikes konstitutionsdomstol i Wien. Foto: Achim Bieniek/VfGH

Österrike säger ja till assisterat självmord

Uppdaterad
Publicerad

Österrikes parlament har sagt ja till legalisering av assisterat självmord. Lagen träder i kraft i början av 2022.

Beskedet är ett resultat av att landets konstitutionsdomstol i december förra året slog fast att nuvarande förbud mot assisterat självmord är ett brott mot grundläggande rättigheter.

Brott mot det hittillsvarande förbudet har kunnat ge upp till fem års fängelse.

Enligt den nya lagstiftningen – som godkändes av samtliga partier utom yttersta högern – ska vuxna som är dödligt sjuka eller som lider av ett permanent försvagande tillstånd, kunna få hjälp med att avsluta sina egna liv.

Två läkare, varav en som måste vara expert på palliativ vård, ska bedöma varje fall. En av uppgifterna för dem blir att avgöra om patienten är kapabel att oberoende fatta ett beslut om denne vill ha assisterat självmord.

Den nya lagen träder i kraft i januari.

Hur ser det ut i andra europeiska länder?

Det är hittills endast i Schweitz där assisterat självmord är lagligt, vid situationer där patienten lider av en dödlig sjukdom och har erbjudits annan behandling. I andra länder, så som Belgien, Luxemburg, Italien och Spanien är det lagligt med aktiv dödshjälp, eller eutanasi som det också heter. Med det menas att en läkare aktivt och avsiktligt, på medicinsk väg bidrar eller orsakar en patients död, på dennes eller anhörigas begäran.

Båda varianter är förbjudna i Sverige.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.