Österrikes integrationsminister Susanne Raab meddelade att landet stänger en moske efter måndagens terrordåd. Foto: TT

Österrike stänger moské: ”Bidrog till radikaliseringen”

Publicerad

Österrike har stängt en moské och en muslimsk förening efter måndagens terrorattentat i Wien, skriver Reuters. Orsaken är att gärningsmannen frekvent besökte båda platserna, vilket tros ha bidragit till hans radikalisering.

En moské har blivit beordrad att stänga och en annan, som officiellt sett räknas som en förening, har även den fått beslut om att stänga ner. Det meddelade landets integrationsminister Susanne Raab på en presskonferens på fredagen.

Inrikesministern: ”Oacceptabla misstag” gjordes

Wiens polischef samt inrikesministern Karl Nehammer framförde även kritik mot hanteringen av ärendet. Nehammer uppgav att ”oacceptabla misstag” gjordes i informationsöverföringen och bedömningen av hotbilden. I synnerhet ett tips från Slovakien angående en österrikisk medborgare som försökt köpa ammunition hanterades inte korrekt.

Enligt polisen har misstänkta personer som lokaliserats och frihetsberövats under razzior i Tyskland tillbringat tid med gärningsmannen. Enligt polisens tidigare uppgifter har 14 personer gripits efter dådet.

Dödade flera

Vittnesmål och filmer från händelsen tyder dock på att gärningsmannen, identifierad som 20-årige Kujtim Fejzulai,  utförde attacken själv. Beväpnad med automatvapen och ett fejkat bombbälte, dödade han fyra personer och skadade 24, innan han själv sköts ihjäl.

Fejzulai föddes i Österrike men hade även medborgarskap i Nordmakedonien.  Han ska tidigare ha uttryckt sympati för Islamiska staten och hamnade på polisens radar i samband med att han försökte resa till Syrien för att ansluta till terrorsekten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.