Den misstänkte gärningsmannens bil lyfts bort. Under den syns en fastkilad gymnastiksko. Foto: TT

Österrike: Tre döda och många skadade i bilattack

Uppdaterad
Publicerad

En bilförare plöjde in i en folkmassa i Graz i Österrike och minst 34 människor skadades förutom de tre som dödades.

Uppgifterna kommer från österrikiska ORF som visar bilder på en mörkgrön SUV med intryckt motorhuv. Föraren jagades av polisen, men kunde gripas kort efter dådet.

Enligt polisen är den gripne föraren en 26–åring och Kleine Zeitung uppger att han hade familjebekymmer och psykiska problem. Polisen betonar att det inte handlar om en terroristattack utan ett vansinnesdåd av en ensam person.

– Man kan absolut utesluta att det finns en extremistisk, religiös eller politisk bakgrund, sade provinspolischefen Josef Klamminger vid en presskonferens.

Den gripne mannen, som är gift och har två barn, ska ha fått besöksförbud för några veckor sedan, efter våld inom familjen.

Massiv räddningsinsats

Polisen uppger att två av de omkomna är en man, en 7–årig pojke samt en 50–årig kvinna. Enligt ögonvittnen ska föraren efter att han stannat bilen gett sig iväg till fots och attackerat människor med en kniv. Tio personer uppges vara allvarligt skadade och en livshotande, uppger provinsguvernören Hermann Schützenhöfer.

Kort efter händelsen upprättade polis och räddningstjänst ett kriscenter på stora torget i Graz. Torget tömdes på folk och all trafik leddes bort från platsen. En massiv räddningsinsats pågår, med fyra helikoptrar och 60 ambulanser.

Public service-bolaget ORF:s reporter på platsen rapporterar om chockade och gråtande människor på gatorna. Flera skadade personer döljs med paraplyer av räddningspersonal.

Hörde skrik

Helmut Reinish, som blev ögonvittne till vansinnesfärden säger till tidningen Kleine Zeitung att han uppfattade det som bilen körde mellan 100 och 150 kilometer i timmen på gågatan.

– Jag hörde skrik och sprang ut på gatan. Där såg jag hur bilen kört över två cyklar och jag ringde direkt till räddningstjänsten. Föraren klev ut ur bilen och attackerade folk med en kniv, säger Reinish.

Flera butiker har stängt igen och människor uppges också vara chockade. Dramat i Graz skedde samtidigt som träningarna inför morgondagens formel–1 lopp i den närliggande staden Zeltweg och därför kallades ambulanser och helikoptrar in från racerbanan. 

Hermann Schutzenhofer kallar attacken för en avskyvärd handling.

Fakta: Graz

Staden Graz är huvudstad i delstaten Steiermark och Österrikes näst största stad. Den ligger i sydöstra delen av landet.

Graz har omkring 270 000 invånare.

Staden är belägen vid floden Mur på sydsidan av Alperna.

Graz är en betydande universitetsstad. Dess historiska centrum är upptaget på Unescos världsarvslista. Staden har anor från romartiden.

I helgen pågår en formel 1-tävling i närheten av Graz.

Källa: NE/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.