På bilden syns dörren till en moské som nu har stängts i Österrike. På skylten står det ”Geschlossen” vilket på tyska betyder just ”stängd.” Foto: TT

Österrike utvisar imamer och stänger flera moskéer

Uppdaterad
Publicerad

Österrike stänger sju moskéer och utvisar flera imamer i ett tillslag mot ”politisk islam”.

– Parallella samhällen, politisk islam och radikalisering har ingen plats i vårt samhälle, säger landets förbundskansler Sebastian Kurz.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, som tillhör det konservativa partiet ÖVP, stod segrande i höstens val. Kurz valde då att bilda regering med det invandringspolitiska Frihetspartiet, FOPÖ.

2015 satt Kurz som integrationsminister och bidrog då till en lag som förbjuder utländsk finansiering för religiösa grupper. Det gjorde muslimska föreningar skyldiga att ha en grundläggande positiv syn på det österrikiska samhället.

Till följd av det utvisas nu flertalet imamer och flera moskéer stängs.

Teater ledde till utredning

Det var i april som bilder spreds på hur barn i en moské spelade upp slaget vid Gallipoli. Det ledde till att en utredning startades, som ligger till grund för regeringens beslut.

Det som man reagerade på i bilderna var att barnen fick bära uniform samt spela lik inlindade i turkiska flaggor.

Moskén drivs av ATIB, förbundet för turkisk-islamska kulturföreningar, som är en gren av Turkiets religionsmyndighet Diyanet. ATIB har fördömt bilderna.

”Bara början”

Efter händelsen får alltså 60 imamer lämna landet om de visar sig vara skyldiga till att ha tagit emot pengar från utlandet. Enligt inrikesminister Herbert Kickl (FPÖ) kan det i slutänden bli närmare 150 personer, imamer och deras familjer, som utvisas.

– Det här är bara början, säger vicepresidenten och FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache.

President Erdogans talesman Ibrahim Kalin kallar beslutet ett försök att normalisera islamofobi och rasism.

”Det här är ett försök att peka ut muslimska grupper för att vinna billiga politiska poänger”, skriver han på Twitter.

Muslimer upprörda

Den österrikiska tidningen der Standard har talat med flera muslimer utanför en av de stängda moskéerna.

– Nu vill de till och med förbjuda oss från att be, säger en man till tidningen, och fortsätter:

– Den här moskéen är inte politisk, alla är välkomna hit.

Extremismforskaren Daniela Pisoiu säger till tidningen att hon fruktar att åtgärderna kan leda till ytterligare radikalisering.

Österrikes muslimska befolkning

Av Österrikes 8,8 miljoner medborgare är drygt 600 000 muslimer. De flesta har turkiska rötter. Tillslaget mot moskéer och imamer har inte förbättrat de frostiga relationerna mellan Turkiet och Österrike.

Källa: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.