Tidigare förbundskanslern Sebastian Kurz, vid den pressträff där han meddelande att han efter lämnar politiken helt. Foto: Lisa Leutner/TT

Sebastian Kurz lämnar politiken

Uppdaterad
Publicerad

Korruptionsanklagelser fick Sebastian Kurz att avgå som Österrikes förbundskansler tidigare i höstas. Nu har han beslutat att lämna politiken helt och hållet.

– Min låga har försvagats, säger Kurz.

Landets medier rapporterade läckta uppgifter om den stundande avgången redan under torsdagsmorgonen. Några timmar senare tog 35-åringen själv till orda vid en pressträff och bekräftade att han lämnar sina uppdrag som partiledare för konservativa ÖVP och gruppledare i nationalrådet, underhuset i landets parlament.

– De senaste månaderna har den här entusiasmen jag känt blivit mindre. Det är en naturlig process efter så många år. Men i mitt fall har också de senaste månadernas händelser påverkat.

”Falska anklagelser”

Det han syftar på är anklagelserna som blev kända i oktober i år, om att han själv och flera medarbetare misstänks för inblandning i korruption. Detta ledde till att Sebastian Kurz spikraka politiska karriärklättring, som fått många att beskriva honom som ett politiskt underbarn, fick ett tvärt slut.

– Jag ser fram emot den dagen då jag jag kan stå i rätten och bevisa att anklagelserna är falska, sade Kurz vid pressträffen.

Han svarade inte på några frågor utan lämnade pressträffen direkt efter sitt uttalande med förklaringen att han skulle åka och hämta sin flickvän och nyfödde son på sjukhuset. Att bli pappa har också påverkat hans beslut, sade han.

Enligt ännu inte bekräftade uppgifter kan nuvarande inrikesminister Karl Nehammer ta över som partiledare, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Friserade resultat

Korruptionsanklagelserna blev kända den 6 oktober, då det genomfördes flera husrannsakningar runt om i Wien, bland annat vid Kurz kansli, på finansdepartementet och ÖVP:s högkvarter.

Bakom räderna låg misstankar om brottslighet som ska ha inletts 2016. Enligt utredarna misstänks Kurz och nio andra personer för att under den här tiden drivit ett upplägg där bluffakturor till finansdepartementet betalat för friserade opinionsundersökningar som skulle tala till Kurz fördel. Dessa undersökningar ska sedan ha blivit omskrivna i tidningen Österreich, i utbyte mot lukrativa annonskontrakt.

En stor del av bevisningen består av sms som skickats mellan de inblandade. Se Kurz SMS-historik i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.