Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz Foto: TT

Österrikes parlament håller misstroendeomröstning mot förbundskansler Kurz

Uppdaterad
Publicerad

Talmannen i parlamentet i Österrike uppger att det blir en misstroendeomröstning mot landets förbundskansler Sebastian Kurz.

Tidigare under tisdagen meddelade högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) – som varit Kurz koalitionspartner – att man kommer att stödja en sådan votering mot Kurz om det blir aktuellt, enligt uppgifter till nyhetssajten Oe24.

Oppositionen har öppnat upp för en sådan omröstning. Utspelet kom några dagar efter en politisk skandal i landet där den tidigare FPÖ-ledaren och vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache på en inspelning avslöjades diskutera med en kvinna han trodde var en släkting till en rysk oligark. De pratade bland annat om riggande av offentliga upphandlingar.

FPÖ har regerat i koalition med Kurz konservativa Folkpartiet (ÖVP) och Strache lämnade alla sina uppdrag efter avslöjandet. Under måndagen avgick samtliga FPÖ-ministrar i regeringen efter att Kurz föreslagit att inrikesminister Herbert Kickl (FPÖ) skulle sparkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.