Foto: TT arkiv

Österrikiska skräckhuset sålt – blir bostad åt gogodansöser

Publicerad

Huset där Josef Fritzl höll sin dotter inspärrad som sexslav i 24 år har nu sålts. Det ska förvandlas till personalbostäder åt serveringspersonal och dansöser som jobbar på en nattklubb i närheten, rapporterar Expressen.

I april 2008 hamnade det grå stenhuset i österrikiska Amstetten på löpsedlar världen över. Då avslöjades att det var här, i källaren, som familjefadern Josef Fritzl hade hållit sin dotter Elisabeth instängd som sexfånge ända sedan 1984.

Personalbostäder

Efter att ha stått tomt sedan dess har det ökända huset nu sålts till paret Ingrid och Herbert Houska, som driver restaurang och strippklubb i Amstetten. Huset kostade 160.000 Euro, cirka 1,5 miljoner kronor, och ska nu byggas om till personalbostäder för parets anställda.

– Överlämningen av nyckeln sker på tisdag. Nu är det dags att dra ett steck över husets tidigare historia, säger Herbert Houska till den österrikiska sajten Nön.

Fruktansvärda övergrepp

Men att dra ett streck över ett av kriminalhistoriens mest uppmärksammade fall kan visa sig vara svårt. Gentemot sin hustru och omgivningen hävdade Josef Fritzl att dottern hade rymt hemifrån och försvunnit. I verkligheten höll han henne fången i en specialbyggd ljudisolerad ”lägenhet” som han i hemlighet inrett i det jättelika husets källare.

De fruktansvärda övergreppen uppdagades i samband med ett sjukhusbesök. Ett barn hade blivit kritiskt sjukt och i kontakten med vården kunde dottern Elisabeth slå larm om sin fångenskap och berätta om hur hennes far regelbundet våldtagit henne under de 24 åren i källaren. 

Födde sju barn

Under sin fångenskap födde hon sju barn av vilka sex överlevde. Tre av dem fick växa upp i källaren tillsammans med modern, medan de andra togs upp till huset av fadern/morfadern. Genom att påstå att det var barnbarn som den förrymda dottern behövde hjälp att ta hand om, kunde Josef Fritzl få vårdnaden om barnen.

I dag lever Elisabeth och de flesta barnen på hemlig ort i Österrike under skyddad identitet, allt för att undkomma närgångna paparazzi-fotografer.

Fylld med cement

Skräckkammaren i husets källare, där Fritzl spärrade in sin dotter och de barn hon födde efter hans upprepade våldtäkter, fylldes med cement 2013. Den åldrige Josef Fritzl avtjänar livstids fängelse för mord på ett av dotterns barn, slaveri, incest, olaga hot och 3.000 fall av våldtäkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer