Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så såg den ovanliga ”eldringen” ut över stora delar av Nord och Sydamerika. Foto: TT/AP

Ovanlig eldring över Nord- och Sydamerika

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Nord- och Sydamerika kunde på lördagen beskåda ett ovanligt himlafenomen – en ringformig solförmörkelse som bildar en ”eldring”.

Tydligast syntes solförmörkelsen över ett stråk som gick från västra USA över Mexiko och Colombia till norra Brasilien. Det kortvariga fenomenet syntes bara i en knapp minut på varje enskild plats på jorden, men lockade tusentals att blicka mot skyn.

– Det går inte att förbereda sig på känslan när ”eldringen” kommer, när den gör det inser man att det är något man bara upplever några få gånger i livet, säger kanadensaren Kirby James, som upplevde fenomenet i Albuquerque, New Mexico, till AP.

Ringen bildas när månen befinner sig för långt bort från jorden för att täcka hela solskivan och solen förvandlas till en smal, ringformad strimma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.