Foto: TT

Ovanligt höga temperaturer i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Juli månad är runt hörnet och medan solen lyser med sin frånvaro i Sverige, har många europeiska städer haft temperaturer långt över det vanliga den senaste veckan.
– På Balkan har det till och med närmat sig 40 grader, vilket också är ovanligt, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Paris, Madrid och även London. De tre huvudstäderna har alla rapporterat om temperaturer på över 30 grader.

– En hög värme i södra Europa var väntat, men att London haft temperaturer på över 30 grader i juni är ovanligt. På Balkan har det till och med närmat sig 40 grader, vilket också är ovanligt, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Foto: TT

LÄS MER: Värmen fick skolpojkarna att ta på sig kjolar

Stor skogsbrand i Spanien

I nationalparken Doñana i sydvästra Spanien har det under helgen brunnit så intensivt att man varit tvungen att stänga av flera vägar och evakuerat runt 2000 personer. I parken, som finns med på Unescos världsarvslista, bor flera utrotningshotade djur, som till exempel iberiskt lodjur och spansk kejsarörn.

Till den spanska tidningen El País säger miljöministern för Andalusienregionen att branden tycks vara anlagd. Men arbetet med att släcka branden har fördröjts av hettan och på grund av starka vindar i området. I grannlandet Portugal dog 64 personer i en skogsbrand förra veckan.

LÄS MER: Skogsbranden spanska i Doñana

Flera värmerekord slagna

Den meteorologiska världsorganisationen WMO förklarar för nyhetsbyrån Reuters att man är oroad över att sommarvärmen är ovanligt tidig. ”Delar av Europa, Mellanöstern, Nordafrika och USA har upplevt extremt höga maj- och juni-temperaturer, med ett antal slagna rekord”, förklarar WMO.

De varma temperaturerna kan kopplas till klimatförändringarna, säger SVT-meteorologen Deana Bajic.

– Det kommer att bli allt varmare, det är fakta. På vissa platser i världen kommer det bli varmt och torrt medan det på andra platser avdunstar mycket vatten från havet som bildar kraftiga åskmoln och resulterar i mycket regn och översvämingar. Kontrasterna kommer bli stora i framtiden i samband med klimatförändringar överallt, säger hon.

En turist svalkar sig vid fontänen vid Spanska trappan i Rom. Foto: TT

LÄS MER: Värmebölja i Arizona – 52 grader i Death Valley

Sverige kyligare än normalt

Den närmaste veckan kommer det dock att bli lite svalare i Spanien och västra Europa. Men i östra Europa och området kring Balkan, Grekland och Turkiet kommer värmen att hålla i sig.

I Sverige är vi för tillfället inte ens i närheten av den värme man upplevt i de andra delarna av Europa.

– Det är inte omöjligt att värmen tar sig upp till oss i norr, men det ser inte ut att bli så de närmaste tio dagarna i alla fall. Möjligtvis att den här värmen skulle kunna ”toucha” oss i den södra delen av landet i slutet av dessa tio dagar, säger Deana Bajic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer