Ovanligt jordskalv i Danmark: ”Porslinet klirrade”

Uppdaterad
Publicerad

Ett jordskalv som mätte 3,4 på richterskalan drabbade Danmark under söndagsförmiddagen.

– För första gången, på de 40 år vi har bott här, hörde vi porslinet klirra i sekunder, säger en boende Lemvig i Mittjylland, till Danmarks Radio.

Inga skador har rapporterats i samband med jordskalvet i Danmark. Men flera personer har påtalat att det kändes mer än vanligt.

– Plötsligt hördes ett djupt, kraftfull explosionsliknande ljud, och jag kände att det skakade. För första gången, på de 40 år vi har bott här, hörde vi porslinet klirra i sekunder, säger en boende Lemvig i Mittjylland, till Danmarks Radio.

Jordskalv i samma storlek har drabbat Danmark förut. 2008 mätte ett jordskalv i landet 4,7 på Richterskalan – den gången kändes det lika tydligt i Sverige och kommenterades i direktsändning i Musikhjälpen i P3. 2012 mätte ett jordskalv i Danmark 4,4 på Richterskalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.