Men lagerrensning och ökad konsumtion gjorde dock att negativa börs- och marknadseffekter uteblev.
Marknadsreaktionen var återhållsamt positiv trots att USA:s bruttonationalprodukt (BNP) föll med hela 6,1 procent under första kvartalet, neddragen av ras på 30 respektive 37,9 procent för exporten och företagsinvesteringarna. Analytiker hade väntat sig BNP skulle krympa med 4,9 procent.
Ökad konsumtion
Anders Eklöf, valutastrateg på Nordea, förklarar reaktionen med att den svaga huvudsiffran vägdes upp av positiva delar som minskad lagerhållning och ökad konsumtion.
-Det var inte en så sur siffra om man tittar lite mer framåtblickande. Vi ser en kraftfull lageravveckling, som drog ned. Det förebådar ju ökad produktion i framtiden. Samtidigt var konsumtionen starkare än väntat, säger Eklöf till TT.
Enligt Eklöf kan onsdagskvällens besked från USA:s centralbank Federal Reserve få desto större effekter på marknaden.
-Det är viktigt hur de kommunicerar sitt budskap och om de säger att de ser någon stabilitet någonstans.
Nära noll
Han ställer sig tveksam till att Fed i detta läge skulle utvidga sin redan inslagna stimulanspolitik, med en styrränta nära noll och löften om att hålla nere långa marknadsräntor med obligationsköp direkt på marknaden.
Om man räknar bort effekterna av att företagen minskade sina lager under första kvartalet i år krympte BNP-minskningen till 3,4 procent.
Samtidigt lyfte konsumtionen i USA med 2,2 procent efter kollapsen under andra halvåret 2008.
Konsumtionen av sällanköpsvaror lyfte med 9,4 procent efter fyra kvartal i rad med vikande utveckling.
TT