Ove Bring, folkrättsexpert: bin Ladins död kan vara brott mot folkrätten

Publicerad

-Avrättningen av bin Ladin kan mycket väl vara ett brott både mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna. Det säger Ove Bring, professor i folkrätt vid Försvarshögskolan.

Han menar att det är avgörande om pakistanska myndigheter gett sitt samtycke till den amerikanska aktionen.

-Vi vet ju inte omständigheterna när det gäller detta, det är oklart. Det krävs att samtycke getts från något regeringsorgan eller liknande, säger Ove Bring.

-Men den pakistanska regimen är uppdelad i olika fraktioner där vissa kan ha gett sitt samtycke utan att andra vetat om det. Samtidigt är regeringen av inrikespolitiska skäl intresserad av framstå som man inte visste något om aktionen. En stor opinion i Pakistan tycker säker illa om att amerikanarna varit i Pakistan och dödat bin Ladin.

bin Ladin dödades, han togs inte till fånga?

-Det är viktigt att vi får full klarhet i vad som hände. Han borde tagits till fånga, inte dödats, säger Ove Bring.

-Jag förstår att man gav moteld, men det verkar som om man sköt ihjäl honom medvetet. Varför sköt man honom i huvudet och inte i benet? Det är det vanliga i sådana här aktioner.

Men Ove Bring påpekar också att det finnns speciella situationer där man har rätt att skjuta utan att det strider mot de mänskliga rättigheterna.

Pakistan ingen krigszon
-Men kravet på att man ska tillfångata och inte döda gäller i Pakistan också, det är ingen krigszon. I Afghanistan gäller krigets lagar, men i Pakistan gäller fredens folkrätt och de mänskliga rättigheterna fullt ut, säger Ove Bring.

-Det finns nu en misstanke om att amerikanerna inte bemödade sig om att följa de mänskliga rättigheterna när det gäller att bli åtalad som terrorist, inte dödad. bin Ladin hade också rätten att ställas inför rätta eftersom man inte agerade i krigsliknande förhållande på ett slagfält.

-Det här ska ses och bedömas som en polisiär situation, avslutar Ove Bring.

Nils Edman
nils.edman@svt.se

Fakta: Vad är folkrätt

Visa

Påstås ofta vara synonymt med mänskliga rättigheter men är ett rättssystem med en mycket bredare samling av rättsnormer.
Till folkrätten hör bland annat:

* Definition av stater och dess relationer.
* Mänskliga rättigheter
* Regler för krig och fred
* Havsrätt
* Miljörätt
* Även ”terrorrätt”, det vill säga internationella samverkansregler kring terrorism.

Folkrätten regleras av en rad traktat varav dessa är de viktigaste:

* Genèvekonventionerna
* Wienkonventionerna
* FN:s stadgar samt en rad FN-konventioner, och deklarationer
* Haagkonventionen (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer