Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saudiska myndigheter menar att årets dödsfall under hajj inte avviker från andra år. Men flera pilgrimer som rest från Sverige är kritiska till Saudiarabiens krishantering. Foto: Reuters

Över 1 000 döda i samband med pilgrimsfärd till Mecka

Uppdaterad
Publicerad

Årets pilgrimsfärd till Mecka i Saudiarabien blev en mardröm för flera av dem som reste dit.
Minst 1 000 personer ska ha dött när hettan översteg 50 grader, enligt AFP.

– Det var fruktansvärda scener, folk kollapsade och dog vid vägkanten, säger en svensk som var på plats.

Flera svenskar betalade runt 100 000 kronor för sin pilgrimsfärd till Mecka.

– Hajj är den femte pelaren av islam och det är verkligen något jag sett fram emot, säger en person som SVT Nyheter varit i kontakt med men som inte vill framträda med namn.

Väl på plats framgick det tidigt att logistiken var långt mer komplicerad än vad som hade planerats för. En busstur som skulle ha tagit 45 minuter – tog åtta timmar. Det var konstant trängsel under gassande sol.

– Jag tycker det var hemskt. Myndigheterna borde förstått att det skulle bli så här, det var så dålig planering kring logistiken, säger hen.

Tidigare arrangerades resorna av resebolag runt om i världen, men efter pandemin har den saudiska staten tagit full kontroll över arrangemanget.

”Vi har sett folk dö”

Under svenskarnas pilgrimsfärd kunde de se flera som drabbats av värmeslag.

– Det var utslagna människor som rullades fram i rullstolar och döda människor som låg vid vägkanten.

Enligt Saudiarabiens hälsodepartement har över 140 000 människor mottagit vård – men dödssiffran ska ”inte vara avvikande”.

– Vi har inte sett att dödstalen avviker från det normala. Totalt har över 140 000 människor fått vård den här hajj-säsongen, säger Jameel Abualenain, chef vid Saudiarabien hälsodepartementet till Reuters.

SVT har talat med flera pilgrimer som rest från Sverige och som uttrycker liknande kritik mot de saudiska myndigheterna.

– Det finns en tystnadskultur, de vill inte visa utåt att de misslyckats. Vi har sett folk dö på gatan – och man la bara ett lakan över kroppen.

Fakta: Hajj – en av islams pelare

Pilgrimsresan hajj är en av islams fem pelare, som utgör grunden för religionen. De övriga är trosbekännelsen, bönen, allmosegivandet och fastan.

Mecka, och då i synnerhet Kaba och Stora moskén, är islams heligaste plats, följd av Medina, där profeten Muhammeds grav ligger, och al-Aqsa-moskén i Jerusalem.

Vid vallfärden utförs flera olika ritualer. Pilgrimerna vandrar till exempel sju gånger runt Kaba i Stora moskén. Djävulen stenas också symboliskt till döds.

Kaba är en stor kubformad byggnad klädd i svart tyg, som står mitt på gården inne i Stora moskén i Mecka.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.