Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter: ”Gängen fortsätter använda sexuellt våld”. Foto: Johnson Sabin

Över 1 500 döda i Haitis gängkrig – på tre månader

Publicerad

Fler än 1 500 personer har dött av gängrelaterat våld i Haiti under de första tre månaderna av 2024. Det visar en ny rapport av FN-organet OHCHR.

Det har nu gått strax under en månad sedan gängkonflikterna i Haiti trappades upp. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) kallar nu situationen för katastrofal i en ny rapport.

– Korruption, strafflöshet och dåligt styre, förvärrade av ökat gängvåld, har urholkat rättsstatsprincipen och fört statliga institutioner nära kollaps. Befolkningen är allvarligt berövad av sina mänskliga rättigheter, säger högkommissarie Volker Türk i ett videomeddelande där han presenterar rapporten och uppmanar till ett multinationellt ingripande för att hjälpa haitisk polis att stoppa våldet.

Våldsamheterna i Haiti

59 personer har lynchats

Från årsskiftet fram till den 22 mars har 1 554 personer dödats på grund av gängvåldet. Ytterligare drygt 800 har skadats. Det är höga siffror, men även förra året präglades av våldsamhet. Under 2023 dödades 4 451 personer och 1 668 skadades, enligt FN:s rapport.

Av dem var det 59 personer sedan i januari som lynchats av så kallade ”självförsvarskårer” som tar lagen i egna händer. Under 2023 rapporterades hela 528 lynchningar.

Rapporten visar även att gängen i stor utsträckning använder sig av sexuellt våld och våld mot barn. Kvinnor tvingas in i sexuella relationer med gängmedlemmar, och gisslan våldtas för att öka trycket på deras familjer att betala lösensumma.

– Alla dessa metoder är upprörande och måste upphöra omedelbart, säger Volker Türk.

Unicef: Gängkriget orsakar svält

Samtidigt varnar Unicef om att det ökade gängvåldet orsakar en förhöjd risk för att undernäringskrisen i landet förvärras. Bara i år har antalet barn som lider av svår akut undernäring gått upp med 19 procent. Dessutom står 1,6 miljoner människor i landet inför extrem matbrist.

Detta menar Unicef beror på att gängvåldet gjort det oerhört svårt för nödhjälp att nå utsatta människor i Haiti.

– Våldet och instabiliteten i Haiti har konsekvenser som går längre än bara själva risken för våld. Situationen har skapat en barnhälsokris som kan kosta otaliga barn livet, säger Catherine Russell, generalsekreterare för Unicef, i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamheterna i Haiti

Mer i ämnet