Hjälpsändningar från FN:s livsmedelsprogram WFP delas ut i Aslam i provinsen Hajjah i nordvästra Jemen i september i fjol. Arkivbild. Foto: Hammadi Issa/AP/TT

Över 100 miljoner människor i akut hungersnöd

Uppdaterad
Publicerad

Konflikter, kriser och klimatkatastrofer ställde minst 113 miljoner människor vid randen till svält under 2018, enligt en färsk FN-rapport.
Allra värst drabbat är Afrika.

Rapporten bygger på siffror från 53 länder – men de allra flesta, två tredjedelar, av de akut hungrande bor i åtta länder. Förutom krigshärjade Afghanistan, Syrien och Jemen så rör det sig om fem afrikanska stater: Kongo-Kinshasa, Etiopien, Nigeria, Sydsudan och Sudan.

Totalt var 72 miljoner människor i de åtta länderna i behov av akut nödhjälp i fjol, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO.

Krig och konflikter huvudorsak

Huvudorsaken till hungern är krig och konflikter. Men naturkatastrofer och problem relaterade till klimatförändringar spelar också en stor roll, och var orsak till situationen för 29 av de 113 miljoner människorna i hungersnöd enligt FAO:s siffror. Ekonomiska kriser stod vidare för de akuta problemen för tio miljoner människor.

I många av de värst drabbade länderna är en stor majoritet av befolkningen beroende av jordbruk för sin försörjning. Där behövs både direkt livsmedelshjälp och stöd för att stärka jordbruket och landsbygdssamhällens förmåga att stå emot matkriser. FN manar också världens ledare att lösa grundorsakerna till hungern.

”Kliv fram och hjälp till att lösa dessa konflikter, nu”, säger David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram WFP, i ett uttalande.

Globalt sett såg situationen 2018 aningen bättre ut än året före, då FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, bedömde att 124 miljoner människor bedömdes lida av akut hungersnöd.

Antalet drabbade länder har dock ökat samtidigt som ytterligare 143 miljoner människor i 42 länder bedöms stå ett steg ifrån kategorin akut hunger.

Rapporten saknar siffror för 13 länder, däribland Nordkorea, Angola, Venezuela och Filippinerna.

Källa: FAO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer