En gravgrävare på kyrkogården Vila formosa i São Paulo. På tolv timmar begravdes 62 personer. Foto: Fernando Bizerra/EPA/TT

Över 1 000 nya dödsfall i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens rapporterar 1 179 döda till följd av covid-19 det senaste dygnet, enligt landets hälsodepartement. Det är första gången dödssiffran stiger över 1 000.
– Det kommer starka reaktioner på det, och stark oro, eftersom den här kurvan fortfarande pekar brant uppåt, säger SVT:s latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Hittills har 17 971 personer med covid-19 avlidit i landet och smittan visar inga tecken på avmattning.

Nu är Brasilien det land i världen med störst ökning av antalet döda.

 – Det har varit väldigt mörka rubriker i Brasilien här under kvällen och natten. Det har ju talats en längre tid om att Brasilien ska bli det nya globala epicentrumet för den här pandemin och nu är vi där, säger Tigran Feiler i Morgonstudion.

Tonar ner allvaret

President Jair Bolsonaro har länge tonat ner allvaret med coronapandemin och flera gånger kallat det för en ”liten influensa”.

Han har också vänt sig mot restriktioner som införts av guvernörer i olika delar av landet, för att det slår mot ekonomin.

När flera miljonstäder sattes i karantän i början av maj protesterade han högljutt.

– Förstörelsen av jobb av en del guvernörer är ansvarslöst och oacceptabelt. Vi kommer att betala ett högt pris i framtiden, sade han då.

Behandling med malariamedicin

Under onsdagen väntas landet införa nya riktlinjer, som godkänner utbredd behandling med malariamedicinen hydroklorokin. Trots att det inte finns något vetenskapligt stöd för att medicinen hjälper mot covid-19.

Den tillfälliga hälsoministern Eduardo Pazuello ska skriva under riktlinjerna under onsdagen, meddelade presidenten i en intervju tisdag kväll, rapporterar Reuters.

Under coronapandemin har två hälsoministrar redan hunnit lämna sin post i Brasilien. Den första avskedades av Bolsonaro.

Den senaste, Nelson Teich, avgick i fredags för att han inte delade presidentens syn hur coronapandemin ska hanteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet