Foto: TT

Tio personer saknades fortfarande natten efter skredet

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande saknas 10 personer, bland dem flera barn, efter det stora jordskredet i norska Gjerdrum, strax utanför Oslo. Minst 10 personer har skadats och 900 personer har hittills evakuerats, men uppemot 1 500 kan komma att få lämna sina hem, flera bostadsområden anses osäkra.

Vid 23-tiden på onsdagskvällen rapporterar Verdens Gang att fem nya byggnader har rasat.

– Det här är en katastrof. Det är ett av de största jordskred vi haft och med de största konsekvenserna säger statsminister Erna Solberg när hon besökte området på onsdagen, rapporterar tidningen Verdens Gang.

Erna Solberg säger att det varit en ”dramatisk upplevelse” att se förödelsen på plats men även vetskapen om att det fortfarande finns personer som saknas, även om det inte är säkert att de finns i rasmassorna.

Hon säger även att hjälpinsatserna försvåras av att området fortfarande är väldigt instabilt och att det kan ta dagar innan det stabiliseras. Erna Solberg betonar även att hennes tankar finns hos de drabbade.

– Jag vill säga till de drabbade att vi tänker på dem, alla i Norge tänker på dem – både på de som har mist sina hem och de som väntar på svar, säger hon.

10 personer ej lokaliserade

Det var runt klockan 04.00 i morse polisen larmades om att att ett jordskred inträffat i centala Ask, i Gjerdrums kommun, cirka två mil norr om Oslo.

Flera hus och bilar drogs med i raset som består av ett område på 300 gånger 700 meter. Hittills har 900 personer som bor i anslutning till platsen har evakuerats.

Från början var 14 adresser påverkade av raset, men under eftermiddagen har ytterligare 3 hus rasat, enligt polisen som inte utesluter att fler hus kan komma att rasa. Polisen uppger även att 10 personer med adress i området ännu inte är lokaliserade. Bland dem finns flera barn, uppger Verdens Gang.

– Det kan vara personer som är uppe på fjället eller som har evakuerats. Men det kan också vara personer som befinner sig inne i rasmassorna, säger insatsledaren Roger Pettersen.

På grund av fortsatt rasrisk kan de innersta delarna av jordskredsområdet än så länge bara undersökas med hjälp av helikopter. Polisen söker också med hjälp av drönare och värmekameror. Sökarbetet försvåras av mörkret och det dåliga vädret, men kommer att fortgå under hela natten.

Flera skadade

Tio personer har har skadats på grund av raset, varav en är allvarligt skadad. Ännu finns dock inga uppgifter om några omkomna. Hittills har 900 personer evakuerats, men enligt Gjerdrums borgmästare kan uppemot 1 500 personer komma att evakueras då det finns flera osäkra områden som är osäkra.

– Det är troligt att upp till 1500 kommer att evakueras, och det kan vara så att vi måste evakuera ännu fler, säger borgmästare Anders Østensen till Verdens Gang.

Fortsatt rasrisk

Geologer från Norges vatten- och energimyndighet (NVE) är på plats för att värdera när det är tryggt att ta sig in till området vid raset.

Regionen Romerike, där Ask ligger, är rikt på kvicklera som kan ändra konsistens från fast till flytande form. Det har skett flera ras i regionen genom åren. Dagens ras orsakades av just kvicklera och är ett av de största som inträffat i modern tid i Norge.

Sent under onsdagskvällen har ytterligare fem byggander rasat, rapporterar Verdens Gang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.