Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under lördagen blockerade en grupp demonstranter en motorväg i centrala Haag. Se bilder från lördagens manifestation. Foto: EPA/Sem van der Wal/TT

Över 1500 gripna vid klimataktion i Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

En klimataktion i Haag med syfte att stoppa subventioner av fossila bränslen slutade med att nederländsk polis grep över 1 500 personer. Många har släppts, men ett 40-tal kan komma att åtalas.

Det var under lördagen som tusentals klimataktivister, bland annat från Extinction Rebellion, samlades i centrala Haag för att visa sitt missnöje över nederländska subventioner av fossila bränslen. 

Under en kort period blockerade de omkring 6 000 demonstranterna en stor motorväg i staden, innan den nederländska polisen började skjuta med vattenkanoner för att försöka skingra folkmassorna. 

Klimatkrisen

Det är sjunde gången som aktivister från Extinction Rebellion blockerar motorvägen A12 i Haag, vilket är förbjudet. 

Mer än 1 500 personer greps av polis och fördes bort från platsen. De flesta släpptes senare under lördagen, men ett 40-tal personer kommer enligt nederländsk polis att åtalas, bland annat för skadegörelse och för att ha gjort motstånd mot polisen vid gripandet rapporterar BBC.

Se bilder från gripandet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet