”Jag har fortfarande silikonbitar kring lymfkörlarna” berättar Christine som är en av alla drabbade. Foto: Reuters

Över 2 000 kvinnor ersätts för felaktiga bröstimplantat

Uppdaterad
Publicerad

Det tyska certifieringsföretaget TÜV Rheinland anses ha brustit när de godkände de felaktiga bröstimplantaten Poly Implant Prothese (PIP) som drabbat kvinnor världen över. Det slår en fransk domstol fast. Drygt tvåtusen kvinnor tilldöms nu en första, provisorisk ersättning på 3000 euro vardera, i väntan på att en slutgiltig summa slås fast.

Skandalen kring de fransktillverkade bröstimplantaten Poly Implant Prothese (PIP), briserade 2010. Implantaten hade opererats in på uppskattnings en miljon kvinnor i världen och offren har uppskattats till närmare 400 000.

I många fall hade implantaten brustit och orsakat irritation, inflammation, smärta och psykiskt lidande. En internationell mediagranskning visade att implantaten tillverkats av en olämplig form av industrisilikon och tillverkaren dömdes 2016 till fyra års fängelse för grovt bedrägeri. 

Tyska TüV Rheinland fälls

Domen som avkunnades på torsdagen rör det första fallet där certifieringsföretaget TüV Rheinland stått på de anklagades bänk. Den kommer efter tio år av juridiska processer och en tidigare överklagan av en dom mot TüV Rheinland.

Domstolen i Paris slår fast att TÜV Rheinland ska hållas ansvarigt för att ha brustit i sin roll som kvalitetssäkringsföretag. Certifieringen som det franska företagets produkt tilldelades innebar försäljningsmöjligheter till ett 70-tal länder i världen.

Andra grupper av kvinnor från Europa står nu på tur för stämningar mot TüV Rheinland. De flesta implantaten har dock sålts till latinamerika där offren än så länge inte kan ta del av ersättningar för de skador som orsakats av implantaten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.