Ett självmordsdåd har inträffat i östra Afghanistan. Arkivbild.

32 döda i självmordsdåd vid vägprotest i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 32 personer har dödats i en självmordsattack i östra Afghanistan. Tidigare på dagen skedde flera bombdåd mot skolor i regionen.

Självmordsbombaren attackerade en demonstration i provinsen Nangarhar, som gränsar till Pakistan. Hundratals personer hade samlats för att blockera en motorväg i protest mot utnämningen av en lokal polischef.

Under morgonen inträffade flera bombdåd vid skolor i provinshuvudstaden Jalalabad. Den första explosionen inträffade utanför en flickskola, och efter det att lokalbor och elever från en närliggande pojkskola samlats på platsen exploderade ytterligare en bomb.

-Vi gick i väg för att se vad som hänt eftersom vi hört en explosion vid flickskolan. En till explosion skedde, och jag fick skador i benet, säger en 12-årig pojke till AFP från sjuksängen.

Bombdåd vid flickskola

Bara en timme tidigare inträffade ett bombdåd utanför en annan flickskola i ett närliggande område, men där skadades ingen eftersom skolan inte öppnat.

Ingen har tagit på sig något av tisdagens dåd, men både talibanerna och terrorrörelsen IS är aktiva i regionen. Båda grupperna är emot att flickor får utbildning, och har tvingat fram stängningar av oräkneliga flickskolor över hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.