Minst 27 migranter har drunknat i Engelska kanalen. På bilden räddas migranter som på onsdagen försökte ta sig över till Storbritannien. Foto: Ben Stansall/AFP/TT

Minst 27 döda i migrantolycka i Engelska kanalen

Uppdaterad
Publicerad

Minst 27 personer som försökte nå England från Frankrike dog på onsdagen när deras båt sjönk utanför den franska nordkusten. Bland de döda fanns barn och gravida kvinnor, enligt Frankrikes inrikesminister. Ländernas ledare säger sig nu vara eniga om att trappa upp insatserna mot de dödliga båtresorna.

Onsdagens dödssiffra beskrivs som den högsta sedan åtminstone 2018. Antalet döda justerades ner från 31 under onsdagskvällen.

Människorna från en trolig förlisning i den kalla Engelska kanalen upptäcktes av en fiskare på eftermiddagen. När räddningspersonal anlände till området upptäcktes en tragedi som var värre än väntat.

Fyra gripna

Fyra misstänkta människosmugglare har gripits, enligt Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin, som säger att man endast har påträffat två människor vid liv efter förlisningen. Deras tillstånd beskrivs som livshotande.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger efter ett krismöte på onsdagen att han är chockad och bestört, men också att man har haft ”svårt att få sina samarbetspartners, speciellt fransmännen, att agera på ett sätt som situationen förtjänar”.

Storbritannien uppger att man efterlyst hårdare åtgärder från franskt håll för att få stopp på båtresorna.

– Åtgärder måste uppenbarligen också komma från Storbritannien, säger Darmanin och säger att han vill se ett ”mycket tufft samordnat internationellt svar”.

Samtal

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att landet inte kommer att tillåta att Engelska kanalen blir en ”kyrkogård”. Macron och Johnson talade i telefon på onsdagen och säger sig vara överens om att intensifiera ansträngningarna för att stoppa de farliga båtresorna.

– Det är avgörande att ha alla alternativ på bordet för att stoppa dessa dödliga resor och bryta affärsmodellen för de kriminella gäng som ligger bakom dem, säger en talesperson för den brittiska regeringen efter telefonsamtalet mellan de båda ledarna.

”England ligger där”

Pierre Roques från organisationen L'Auberge des migrants i Calais säger att det finns en risk för att Engelska kanalen blir som Medelhavet, där flera tusen migranter dött i båtolyckor de senaste åren.

– Människor omkommer i kanalen, som håller på att bli en kyrkogård. Och eftersom England ligger där mitt emot kommer folk att fortsätta att ta sig över, säger han.

Enligt franska myndigheter har 31 500 människor försökt åka till Storbritannien sedan början av året och 7 800 människor har räddats till sjöss, siffror som har fördubblats sedan augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.