• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Sammanlagt dog 322 renar. Foto: HÅVARD KJØNTVEDT/SNO

Över 300 vildrenar sannolikt dödade av blixten

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 vildrenar har hittats döda på norska Hardangervidda. De dödades sannolikt av blixten. ”Det var ett ganska kraftigt åskväder i området”, säger Knut Nylend vid myndigheten Statens naturoppsyn till NRK.

De 322 renarna hittades i ett 50–80 meter i diameter stort område mellan Møsvatn och Kalhovd i Telemark på fredagskvällen. Statens naturoppsyn menar att djuren med all sannolikhet dödats av blixtnedslag.

– Det var ett ganska kraftigt åskväder i området på eftermiddagen. Flocken har nog träffats av blixten, säger Knut Nylend vid Statens naturoppsyns operationscentral på Skinnarbu till NRK och fortsätter:

– De låg döda i ett ganska koncentrerat område, så de har säkert stått ganska tätt. Renar står ofta så.

Ovanlig händelse

Det rör sig om både kalvar och vuxna djur. Myndigheten är överraskad av händelsen.

– Det är väldigt speciellt. Jag har hört om storboskap som har blivit dödade av blixten, men inte i så våldsamma mängder.

Det är oklart vad som kommer att hända med kropparna. Det är bland annat upp till norska myndigheten Mattillsynet att besluta.

Omkring 10.000 vildrenar strövar omkring på Hardangervidda i södra Norge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer