Över 100 döda i Guatemala efter orkanen Etas framfart

Uppdaterad
Publicerad

Förödelsen är omfattande efter den karibiska orkanen Etas framfart i Centralamerika i veckan. Över 100 personer har hittills bekräftats döda bara i Guatemala och tusentals uppges ha förlorat sina hem. Nu är orkanen på väg mot Kuba där den väntas slå till på lördagen, rapporterar CNN.

Orkanen Eta drog i veckan in över Centralamerika med full kraft. Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama och Costa Rica är några av länderna som drabbades hårt i regionen och dödstalen stiger för varje dag.

Guatemalas president Alejandro Giammattei säger att han befarar att dödssiffran kan stiga. Hundratals rapporteras ha förlorat sina hem i jordskred och kraftiga flodvågor, uppger presidenten enligt CNN.

150 saknade eller döda

I den avlägsna bergsbyn Queja i Alta Verapaz-regionen slukades ett stort antal hus av jordskred som sattes igång av vädret, och runt 150 är döda eller saknade enbart i det området, skriver Reuters.

Även Honduras befolkning har mött stor föredelse. Enligt landets officiella siffror är i nuläget åtta dödsfall bekräftade, och över 360 000 invånare drabbade. Samtidigt har vägar spolats bort och många har blivit hemlösa och sökt tillflykt i bergen.

På väg mot Kuba

I helgen väntas Eta slå till med ny kraft i den karibiska regionen.

Enligt nuvarande prognoser drar stormen in över Kuba under lördagen och söndagen innan den väntas dra vidare mot Caymanöarna och Florida i början på nästa vecka, enligt CNN.

Styrkan beräknas uppgå till tropisk storm och kraftiga skyfall.

Det är dock ännu oklart vilken styrka Eta väntas ha när den når Floridas östkust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.