Några boende i staden Blantyre, Malawi, bär iväg personer som fallit offer för ett jordskred i samband med stormen Freddy. Foto: Amos Gumulira/AFP/TT

Över 500 döda efter cyklonen Freddy i Malawi

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 520 personer har omkommit på grund av cyklonen Freddys framfart i sydöstra Afrika, rapporterar myndigheter i Malawi, Moçambique och Madagaskar.

Enligt FN:s meteorologiska organisation (WMO) är det troligt att cyklonen är den längsta, i tid räknat, som uppmätts hittills, rapporterar Al Jazeera.

I det hårdast drabbade landet Malawi har tiotusentals människor blivit hemlösa. Uppskattningsvis 345 000 personer har påverkats av kraftigt regn, översvämningar och jordskred.

– Många områden är oåtkomliga, vilket begränsar rörligheten för utvärdering och humanitära grupper och livräddande förnödenheter, säger Paul Turnbull, chef för FN:s livsmedelsprogram WFP i Malawi, enligt kanalen.

– Förstörelsens verkliga utsträckning kommer bara att avslöjas när utvärderingen har kunnat slutföras.

Ovädret bildades norr om Australien i början av februari och fick namnet Freddy den 6 februari. Det har därefter färdats mer än 600 mil över Indiska oceanen mot Afrika, där Freddy slog till mot Madagaskar den 21 februari.

WMO har sammankallat en expertgrupp som ska avgöra om cyklonen är den som varat över längst tid som någonsin uppmätts hittills. Enligt organisationen är det troligt.

Se hur det såg ut för ett par dagar sedan när stormen slog ner, i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals människor har dött och tiotusentals tvingas fly sina hem efter att cyklonen Freddy drabbat Malawi i sydöstra Afrika. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.