Militärer och anhöriga på plats utanför fängelset i Ecuadors största stad Guayaquil, beläget i provinsen Guayas. Foto: Marcos Pin/EPA/TT

Över 60 döda i fängelseupplopp i Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

Minst 60 personer har mist livet i tre separata fängelseupplopp i Ecuador, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Enligt Ecuadors nationella polis twitterkonto skedde upploppen i fängelser i Guayas, Azuay och Cotopaxi. Överlägset flest döda har påträffats i fängelset i Azuay.

Ecuadors president Lenín Moreno skriver på Twitter att de tre upploppen var planerade och utförda av organiserade brottslingar.

De tre upploppen gör 2021 till det dödligaste året i ecuadorianska fängelser någonsin. Det tidigare dödligaste året var 2020, då 51 fångar dödades i samband med upplopp, skriver den oberoende nyhetsorganisationen Insight Crime och landets polis.

Bara i december dödades 11 fångar i olika upplopp i fängelser i landet.

I en analys skriver samma organisation att upploppen blivit fler och dödligheten ökat i ecuadorianska fängelser det senaste årtiondet. Detta efter att staten försökt bryta upp den hierarki som existerade i fängelser med gängledare som bland annat tjänar pengar på att kontrollera handeln med kontraband inom fängelsets väggar.

Enligt nyhetsbyrån AFP sitter över 38 000 människor fängslade i 17-miljonerslandet Ecuador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.