42 meter långt och 54 meter hög ska denna historiska fregattkopia korsa Atlanten. Foto: Francois Mori AP/TT

Över Atlanten i historisk kopia

Publicerad

I kväll seglar en exakt kopia av fregatten Hermione från Frankrike till USA. Originalet blev känt då hon 1780 transporterade den franska generalen Lafayette till den amerikanska östkusten där då det amerikanska frihetskriget mot Storbritannien pågick.

Generalen hade med sig den hemliga nyheten att han säkrat förstärkning med 5.500 soldater och fem fregatter till George Washington som var befälhavare för de dåvarande koloniernas krigsmakt. I dag gör man denna unika seglats för att påminna om de starka historiska banden mellan Frankrike och USA.

Restiden till första amerikanska hamn beräknas ta 27 dagar. Därefter ska man besöka flera hamnar på östkusten där originalet också la till.

Mycket mindre besättning idag

Denna replik, som börjades byggas 1997, sjösattes 2012 och har sen dess testats till havs. Pengarna till bygget kommer huvudsakligen från publikintäkter under byggnadstiden, resten från lokalt insamlade medel.

För 200 år sedan hade man en besättning på 242 personer, i dag är man 80. En tredjedel av dagens besättning är kvinnor. De flesta är fransmän, men ombord finns även flera utlänningar inklusive en svensk. Men ingen är engelsman.

Tog 17 år att bygga

Den ursprungliga fregatten byggdes i Rochefort i Frankrike på endast elva månader 1779. General Lafayette lämnade Frankrike den 11 mars 1780 och anlöpte Boston den 28 april.

Fransmännens stöd anses ha haft ett kanske avgörande inflytande på krigets utgång. Sverige erkände Amerikas förenta stater 1783 som första land utanför de inblandade parterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer