Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: NRK/SVT

ÖB ser risk för storkrig: Delar bilden av en förskräcklig situation

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands anfallskrig i Ukraina kan eskalera och Nato kan bli indraget. Den oron gav Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uttryck för i en intervju med NRK tidigare i december. Nu bekräftar även Sveriges överbefälhavare Micael Bydén att han delar Stoltenbergs uppfattning i SVT:s 30 minuter.  

– På det sätt han uttrycker sig och utifrån de utgångspunkter han har kan jag inte säga annat än att jag delar den bedömningen, säger han.  

– Kriget i Ukraina är fruktansvärt. Det kan också bli storkrig mellan Nato och Ryssland. Vi jobbar varje dag för att det inte ska ske. 

Det sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i talkshowen ”Lindmo” i norska NRK1 9 december. I intervjun uppgav Stoltenberg att Rysslands anfallskrig i Ukraina kan eskalera och att Europa befann sig i en ”ödestimma”. 

I SVT:s 30 minuter bekräftas nu Stoltenbergs oro av överbefälhavare Micael Bydén som uppger att han ”delar generalsekreterarens bedömning”.  

Det är ett ganska allvarligt läge då kan man säga?  

– Ja, men har man inte insett det allvarliga läget med hur det har sett ut fram tills nu, och om det var det här uttrycket från generalsekreteraren som fällde avgörandet: då är det hög tid att man förstår det, säger han till 30 minuters programledare. 

Största hotet: “Massförstörelsevapen” 

Vad som skulle kunna leda till en ökande eskalering menar Bydén framförallt är så kallade “massförstörelsevapen”. 

– Vid flera tillfällen har Putin talat om att det finns något mer och värre, och att man är beredd att göra saker, säger Micael Bydén. 

Enligt honom är det inte bara kärnvapen som utgör det största hotet mot Europas säkerhet utan även kemiska stridsmedel som Putin tidigare hintat kring att man är beredd att använda. 

– Jag delar oron, och den här bilden av en förskräcklig och väldigt svår situation, säger han. 

Se hur överbefälhavaren bedömer risken för ett storkrig mellan Nato och Ryssland i videon ovan. 30 minuter sänds kl.19.30 i SVT Play och 22.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.