Frankrike förbjuder anorektiska modeller och för den som bryter mot den nya lagen riskerar fängelsestraff eller dryga böter. Foto: TT

”Överdrivet smala” modeller blir olagligt i Frankrike

Publicerad

Modets hemland Frankrike markerar nu starkt mot den hårda modellbranschen. Landet förbjuder anorektiska modeller och den som bryter mot den nya lagen riskerar fängelsestraff eller dryga böter.

Det franska parlamentet har antagit ett nytt lagförslag som innebär att modeller kommer att behöva läkarutlåtande som styrker att deras hälsa är ”förenligt med utövandet av yrket”, rapporterar BBC.

När det tidigare kommit fram förslag om lagstiftning för en nedre tillåten gräns av Body mass index (BMI) har de franska modejättarna gått i taket. Men nu har det alltså blivit verklighet.

Och för den arbetsgivare som bryter mot de nya reglerna är det inga silkesvantar från de franska myndigheterna: Man riskerar nämligen upp till sex månaders fängelse och böter på 75.000 euro, nära 700.000 kronor.

Lagförslaget antogs i torsdags och innebär att modeller som anses för smala numera kommer att behöva ha läkarintyg som påvisar att deras hälsa är ”förenligt med utövandet av yrket”. 

Liknande lagar finns redan i Spanien, Italien och Israel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer