Foto: Scanpix.

Överenskommelse om bankavveckling

Uppdaterad
Publicerad

EU:s finansministrar har nått en uppgörelse om hur man ska ta hand om banker i kris.

EU:s finansministrar kunde inatt enas om ett gemensamt system för att avveckla krisande banker. Ett av stegen mot en bankunion. Men finansminister Anders Borg (M) var inte helt nöjd.

–  Som en väl avvägd kompromiss kan vi leva med denna, sa Borg efter mötet i natt. När finansministrarna träffades på midsommarafton satt de i 18 timmar utan att lyckas komma överens i frågan. I natt kunde de avsluta vid ett-tiden, långt tidigare än vissa befarat.

Skattebetalare ska skonas

Det handlar om vem som ska stå för notan när en bank går omkull och ska avvecklas. Enligt uppgörelsen i natt blir det framför allt långivarna, det vill säga aktieägarna själva och investerare, som får ta smällen. Inte skattebetalarna som hittills varit fallet. I sista hand ska även bankkunder med mer än 100.000 euro på kontot kunna drabbas, som på Cypern.

En fråga som varit viktig för Sverige i förhandlingarna har varit att stater även i fortsättningen ska kunna gå in och ta över en krisande bank. Den möjligheten kommer i viss mån att finnas även med nattens uppgörelse. Men Anders Borg hade hellre sett en starkare möjlighet, och att kunna gå in tidigare.

– Svenska staten ska kunna gå in och rädda svenska banker. Då har svenska skattebetalare ett intresse av att agera, om det innebär allvarliga risker för en lång ekonomisk nedgång och stora kostnader i form av arbetslöshet och lägre tillväxt.

Förhandlingar i parlamentet väntar

Beslutet är en viktig del i den bankunion som ska förhindra att kriser uppstår i framtiden. Nu går uppgörelsen vidare till förhandlingar med parlamentet, och avsikten är att allt ska vara klart i slutet av året.

Kommissionär Michel Barnier som driver utvecklingen mot en bankunion var nöjd i natt.

– De här reglerna är av yttersta betydelse för att skydda skattebetalare från att behöva gå in och rädda banker i framtiden, skriver han i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.