Fiske av blåfenad tonfisk utanför Barbate, Cadizprovinsen, Spanien. Foto: AP/Scanpix

Överfisket stoppas i EU

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en stor framgång för miljön när Europaparlamentets fiskeutskott i dag röstade om ett förslag till ny fiskeripolitik. I framtiden måste kvoterna sättas på hållbara nivåer och det blir förbjudet att dumpa fisk.

Fiskeriutskottet beslutade med röstsiffrorna 13 mot 10 att kvoterna från 2015 måste sättas på hållbara nivåer så att fiskebestånden fem år senare ska vara livskraftiga. Kvoterna ska bestämmas enligt fleråriga planer i stället för bara på ett år i taget som i dag.

– En bra dag för fisken, säger Chris Davies, liberal europaparlamentariker.

EU

– Detta är ett enormt framsteg jämfört med tidigare decenniers huggsexor om kvoter. Beslutet innebär att bestånden skall få växa till sig vilket är bra för alla, såväl konsumenter som yrkesfiskare, för att inte tala om alla som är ute och fiskar på sin fritid, säger Jens Nilsson, Europaparlamentariker (S).

Fiskeutskottets beslut kommer lägligt. I dag och i morgon ska Europas fiskeministrar besluta om nästa års kvoter. Men parlamentets nya förslag kommer i framtiden att bakbinda ministrarna och tvinga dem att hålla nere kvoterna.

Det nya beslutet säger också att om det inte finns någon förvaltningsplan för en fiskart ska fiskeministrarna tvingas att följa de vetenskapliga råden.

Kraftigt överfiskat

En undersökning gjord av WWF visade nyligen att ministrarna i 9 av 10 fall struntar i forskarnas råd och sätter kvoterna högre. Fiskbestånden inom EU är kraftigt överfiskade, det gäller 62 procent av arterna i Atlanten och 82 procent i Medelhavet.

EU:s fiskepolitik omarbetas bara vart tionde år så vad som beslutas i parlamentet i dag kommer att få stor betydelse för fisket i Europa.

Konflikterna mellan olika partier och länder har varit hårda i fiskefrågan. Sverige och andra länder framförallt i norra Europa har drivit på för regler som ska ge ett mer hållbart fiske medan länder i södra Europa som Spanien och Portugal velat bevara de nuvarande reglerna.

Förbjudet slänga fisk

Utskottet beslutade också att förbjuda dumpning till havs av bifångster eller oönskad fisk. Enligt de nya reglerna måste all fisk landas. Det har varit ett krav sedan länge från miljörörelsen. Men de gröna i parlamentet tycker inte att kompromissförslaget går tillräckligt långt och vill se ytterligare skärpning.

Utskottet röstade även om att länderna måste minska överkapaciteten i fiskeflottorna, annars blir de utan pengar från fiskefonden.

Nu ska även hela Europaparlamentet rösta om reformen av fiskepolitiken. Frågan ska sedan slutförhandlas mellan ministerrådet och parlamentet nästa år.

Förslagen i korthet

  • Överfiske förbjuds. Hållbara kvoter till 2015, friska bestånd 2020.
  • Förbud mot att dumpa fisk till havs.
  • Alla medlemsländer måste ha ett sammanhängande nätverk av marina reservat som är skyddade från fiske
  • Utskottet säger nej till att införa överförbara fiskerättigheter som får säljas på en fri marknad. Det var EU-kommissionens förslag.
  • Mer hållbart internationellt fiske. EU:s internationella flotta ska bara fiska på överskott av fisk i andra länders vatten.
  • Länder med för stor fiskeflotta ska inte få bidrag om de inte minskar överkapaciteten.

EU-parlamentets fiskeutskott antog förslagspaketet med röstsiffrorna 13 mot 10 (2 nedlagda). Hela parlamentet röstar i februari 2013 och sedan ska förslaget förhandlas med ministerrådet innan det blir färdig lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU

Mer i ämnet